Logga vattentryck

Moderator: Telldus

ekhult
Posts: 25
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Trollhättan

Logga vattentryck

Post by ekhult » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej!
Är det någon som har en idé hur man kan logga/mäta inkommande vattentryck i en fastighet trådlöst via någon form av sensor till en Tellstick Net?
Tacksam för olika idéer och tips osv.

Hälsningar Ekhult

etompau
Posts: 2334
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Logga vattentryck

Post by etompau » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Kanske kan du höra med kommunen/vattenleverantören om de känner till något utrustning.
I mina öron låter det lite lurigt att ge sig på inkommande vattenledning, det krävs bra och professionella prylar om du ska koppla in dig på vattenledningen, och varför vill man veta vattentrycket?
Är det någon översvämningslarm du vill bygga?

ekhult
Posts: 25
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Trollhättan

Re: Logga vattentryck

Post by ekhult » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Det är ett privat vattensystem för ett antal sommarstugor och tanken är att kunna använda detta som signal för att något har hänt i pumpstationen men också för att logga inkommande tryck i min stuga, då detta påverkar funktionen av min värmekälla (frånluftsvp/panna).
Det finns endel utrustningar för ändamålet men det skulle blir lite dyrare än vad jag har tänkt mig. Det som skulle kunna fungera är ett TPMS-kit (Tire Pressure Monitoring System) som sänder på 433,92MHz. Men vad jag förstår så finns det en mängd olika protokoll som kan användas och att det skulle passa för Tellstick Net är väl inte helt troligt. Det går ju att ställa en fråga till leverantören/tillverkaren angående vilket protokoll som används men tyvärr har jag ingen kunskap om vilket protokoll jag ska fråga efter osv. Är det någon som har tips på vad jag ska fråga efter?

Exempel på TPMS: http://www.importservice.nu/tpms-dackkoll/1175-0

Mvh. Ekhult

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Logga vattentryck

Post by tronde » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hvor stort trykk er det snakk om?
Hvor nøyaktig må det være?

ekhult
Posts: 25
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Trollhättan

Re: Logga vattentryck

Post by ekhult » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hvor stort trykk er det snakk om? ==> 0 - 5 bar
Hvor nøyaktig må det være? ==> ca.±0,1 bar

Mvh. Ekhult

moziz
Posts: 41
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Logga vattentryck

Post by moziz » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

En tryck mätare in moddad på en magnetkontakt. ställer in dit lägsta värde som då gör en byting om det går under det. är du ett altenativ

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Logga vattentryck

Post by tronde » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

I prinsippet bør du kunne bruke disse to for å lese vanntrykket. Du må nok lage en enkel analog tilpasning for å få måleområdet til å passe, men det lar seg løse hvis du vil prøve.

Det er et par ting som er verdt å tenke på når det gjelder trykksensoren:
1 - Er den egnet for drikkevann? Jeg tenker på evt. tungmetaller som kineserne ikke er så nøye med.
2 - Det står at den er av "carbon steel". Det kan bety at den kanskje ikke er så veldig egnet for vann, selv om det står i teksten at den er det. Kan bli mye vannsøl hvis den ruster i stykker... Nå skal man ikke ta kineseres opplysninger for gitt. De skriver vanligvis det som faller dem inn, så hva den egentlig er laget av finner man først ut når man har fått den i hus.

Det finnes dedikerte sensorer fra seriøse produsenter, men de koster dyrt. Det du trenger, er en som gir ut inntil 5V analog verdi. Du ser at denne gir ut fra 0,5V til 5V. Det betyr at 0 Bar = 0,5V, og at 5V = 12 Bar. Det er nokså enkelt å tilpasse til 0V = 0 Bar, og f.eks. 5 eller 10 Bar = 5V hvis du kan bruke en loddebolt og noen billige komponenter.

http://www.ebay.com/itm/0-5-4-5-VDC-0-1 ... 9h&vxp=mtr

http://foogadgets.tictail.com/product/w ... sensor-mk3

Sendermodulen er laget av "niclasf" her på forumet.

ekhult
Posts: 25
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Trollhättan

Re: Logga vattentryck

Post by ekhult » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Tack tronde! Jag kommer att köra på ditt förslag.
Angående materialet i sensorn som du påpekar, så vill man ju absolut inte utsätta familjen för några risker med tungmetaller osv. Är det någon leverantör du har erfarenhet av som har lagom kvalitet till rimlig kostnad? Honnewell är ju ett känt märke och till dem kan man ju ställa frågor angående material mm.
Kan denna givare (lite dyrare) vara ett bra alternativ förutsatt att den innehåller rätt material?
Länk 1: http://www.maxxtuning.se/produkter/moto ... ller-8-npt
Länk 2: http://www.maxxtuning.se/dokument/Maxxt ... essure.pdf

Om man använder denna sensorn, kommer man då runt det där med anpassningen, ” enkel analog tilpasning for å få måleområdet til å passe”?

Har kollat på ”niclasf” sändarmodul så en sådan kommer jag att beställa samt en lämplig låda för den.

Mvh. Ekhult

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Logga vattentryck

Post by tronde » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

ekhult wrote:Tack tronde! Jag kommer att köra på ditt förslag.
Angående materialet i sensorn som du påpekar, så vill man ju absolut inte utsätta familjen för några risker med tungmetaller osv. Är det någon leverantör du har erfarenhet av som har lagom kvalitet till rimlig kostnad? Honnewell är ju ett känt märke och till dem kan man ju ställa frågor angående material mm.
Kan denna givare (lite dyrare) vara ett bra alternativ förutsatt att den innehåller rätt material?
Länk 1: http://www.maxxtuning.se/produkter/moto ... ller-8-npt
Länk 2: http://www.maxxtuning.se/dokument/Maxxt ... essure.pdf

Om man använder denna sensorn, kommer man då runt det där med anpassningen, ” enkel analog tilpasning for å få måleområdet til å passe”?

Har kollat på ”niclasf” sändarmodul så en sådan kommer jag att beställa samt en lämplig låda för den.

Mvh. Ekhult
Den sensoren ser ut til å være enkel å tilpasse siden den har 0V ut for 0 Bar. Da slipper man å bruke falsk nullpunkt. Du må ha en operasjonsforsterker (OP-AMP) koplet som 2x spenningsforsterker. Koster 10 kroner eller så. For å lese analoge verdier inn i senderen foreslår han å bruke DS2450. Den er utgått fra produsenten, men er fortsatt å få kjøpt på ebay for ca. 7 Euro.

http://www.ebay.com/itm/DALLAS-DS2450S- ... Sw8cNUPRK4

Jeg vet ikke om det har kommet andre kretser som er egnet, men det betyr ikke så mye når du bare skal ha en.

Honeywell er helt sikkert seriøse, og det må gå an få tak i et fullstendig datablad på sensoren.

Prøv å kontakte niclasf, det kan være at han har noen ideer også. Jeg har ikke brukt senderen selv, men det er flere her på forumet som har den. For meg ser det ut som om man kan skrive en korreksjonsfaktor inn i senderens programvare. Det vil i såfall gjøre at du kan utelukke OP-AMPen.

Sensoren bruker nok for mye strøm til å gå på batteri, men det er vel ikke et problem? En billig USB strømforsyning bør være mer enn nok.

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Logga vattentryck

Post by tronde » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Det ser ut som om sensoren er Honeywell PX2-familie

http://www.farnell.com/datasheets/1639115.pdf

http://sensing.honeywell.com/honeywell_ ... n-revg.pdf

Den har ikke 0V = 0 Bar ut slik jeg leser databladet, men enten 5% eller 10% av full skala som nullnivå. Det lar seg løse det også hvis du har behov for lineær skala. Det holder jo egentlig med at du kjenner spenningen for de trykkene du vil overvåke, og lager events for dem.


Farnell lister en del av dem. Pris ex moms.

http://se.farnell.com/webapp/wcs/stores ... ,910202639




Digikey har også


http://www.digikey.se/product-search/en ... ageSize=25


Dette er bare en rask oversikt. Jeg har ikke studert dem nærmere, men du har noe å begynne med.

ekhult
Posts: 25
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Trollhättan

Re: Logga vattentryck

Post by ekhult » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Batteridrift behövs inte så en USB-laddare passar bra. Skall kontakta ”niclasf” i veckan och med lite flax kanske det går att lösa utan op-amplifier. Det verkar vara sällsynt med en givare där 0V = 0 men jag googlar vidare.
Det är ju som du säger att det är ju inte nödvändigt med med en linjär skala men det vore ”snyggt” för en del i mätprojektet är att det diskuteras mycket om att vattentrycket är si och så, det blir väldigt mycket tyckande bland stugägarna så lite fakta på bordet skulle göra gott.
Tack återigen för dina tips och tid, tyvärr är mina kunskaper inom området inte de bästa som du säkert märker men är man en mätfreak så är man.

Mvh. Ekhult

ekhult
Posts: 25
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Trollhättan

Re: Logga vattentryck

Post by ekhult » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Då har loggningen av vattentrycket kommit igång.
Det består av följande:

Pressure Transducer Sensor: http://www.ebay.com/itm/0-5-4-5-VDC-0-1 ... 9h&vxp=mtr
AD-omvandlare: https://www.m.nu/adomvandlare-kanaler-p-455.html
WIRELESS MULTI SENSOR MK3: http://foogadgets.tictail.com/product/w ... sensor-mk3

Graf:
tryck.JPG
Graf
tryck.JPG (76.06 KiB) Viewed 9157 times
Widget/Tasker:
Screenshot_2015-12-28-17-51-54.png
Widget/Tasker
Screenshot_2015-12-28-17-51-54.png (398.22 KiB) Viewed 9157 times
Stort tack till tronde och niclasf!

Mvh. Ekhult

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Logga vattentryck

Post by tronde » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

:D
Hvordan løste du korreksjon for nullpunktet?

ekhult
Posts: 25
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Trollhättan

Re: Logga vattentryck

Post by ekhult » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag har inte gjort något åt nollpunkten utan tar hand om det i Tasker å grafen är bara en tankning från Telldus Live och in i excel med motsvarande beräkning. Wireless Muliti Sensor ger vid 0V = 0°C och 5V = 204,7°C. Tilläggas kan att Wireless Muliti Sensor verkar väldigt stabil och fungerar väldigt bra trots en ogynnsam placering.

Är nyfiken på vad "arneolav" har på gång, det verkar kunna passa mig :)
http://www.telldus.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=5540

Mvh. Ekhult

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Logga vattentryck

Post by tronde » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ekhult:

Det er noe på gang som kan interessere deg
http://www.telldus.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=5924

Jeg har kontakt med René, og han er interessert i å legge inn en funksjon i sitt program som kan korrigere for feil nullpunkt og maksverdi på skalaen.

Skriv i den andre tråden hvis du vil være med på å prøve ut.

Post Reply