Ulterius - Nytt OSX-program för schemaläggning av Tellstick

Moderator: Telldus

basco
Posts: 108
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Aspudden

Post by basco » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

micke.prag wrote:Det är ingen skillnad på anropen. Det är bara en utökning av mjukvaran så att det finns en möjlighet att anropa TellStick på ett ytterligare sätt. Det är dock inte implementerat i någon av vår egen mjukvara ännu.
Vad är detta för nytt sätt? Något spännande?

basco
Posts: 108
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Aspudden

Post by basco » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

skorpion wrote:basco: Du har fått mail

Jag fick det att fungera tillslut, version 0.4.7 fungerade bra.
När jag läste Micke Prags senaste inlägg förstod jag att +V2 är ett svar från TellStick :)


EDIT: Min mailserver är knasig så den har inte skickat iväg mailet än, men jag jobbar på att lösa det, mailet innehåller i princip bara min exporterade sysinfo
Hmm.. intressant att 0.4.7 fungerar men inte 0.4.8... undrar om det är något med installern och drivrutinerna.

skorpion
Posts: 74
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by skorpion » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Installerade 0.4.9 utan drivrutiner, funkade inte
Installerade 0.4.8 utan drivrutiner, funkade inte
Installerade 0.4.7 utan drivrutiner, funkade
Installerade 0.4.8 med drivrutiner, funkade (det är här det verkar som om den använder drivrutiner från installationen innan. Installerar jag 0.4.9 före och sedan 0.4.8 så funkar det inte)

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

basco wrote:Vad är detta för nytt sätt? Något spännande?
Det är ett sätt att komma runt några av begränsningarna i version 1. T.ex. för att kunna styra mottagare av märket CoTech. Dock har vi inte klurat ut protokollet ännu så det finns inget att använda det till...
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

basco
Posts: 108
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Aspudden

Post by basco » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

skorpion wrote:Installerade 0.4.9 utan drivrutiner, funkade inte
Installerade 0.4.8 utan drivrutiner, funkade inte
Installerade 0.4.7 utan drivrutiner, funkade
Installerade 0.4.8 med drivrutiner, funkade (det är här det verkar som om den använder drivrutiner från installationen innan. Installerar jag 0.4.9 före och sedan 0.4.8 så funkar det inte)
Okej.. ska kika på det här. Tack.. men nu har du en fungerande installation i alla fall :)

nille
Posts: 3
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by nille » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Går det att dimma med Ulterius eller det är en framtida funktion som kräver lite arbete? tycker att programmet år en jätte början men saknar lite saker som säkert kommer.

när kommer nästa release?

hade jag kunnat programera ngt mer än simpla apple script så hade jag hjälpt er för det e för lite tryck på mac sidan :D

/S

basco
Posts: 108
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Aspudden

Post by basco » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Dimma är lite problematiskt då Nexa och Waveman-dimmers är ointelligenta, dvs de går inte ange en absolut nivå. Bara av och på.
Jag har dock haft lite planer på att lägga in någon variant där man börjar med att låta Tellsticken skicka två On-kommandon snabbt efter varandra. Då försvinner problematiken att man inte vet vid vilken dim-nivå lampan började på.
Kan börja kika lite mer på detta om det är intressant. Har legat nere lite med programmeringen ett tag då jag fokuserat på iPhone-utveckling.

Du får jättegärna komma med önskemål om funktioner du saknar, så jag vet vad folk eftersträvar.

EddieCrouger
Posts: 15
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by EddieCrouger » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Basco... du skulle sätta upp en liten hemsida med ditt program och tipsa macworld.se, mac.feber.se och maximac.se. Be dom skriva om ditt program och det man kan göra, då skulle du nog får riktig respons. Tror att det finns en stor marknad som önskar en sådan produkt, men som inte vet om att den finns!
Skulle vara kul att få igång macsidan lite när det kommer till detta.

basco
Posts: 108
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Aspudden

Post by basco » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jo, jag hade en liten tanke med att göra detta när programmet har mognat och blivit användbart.
Egentligen skulle ett webinterface krävas för att ska bli riktigt användbart imho.

En hemsida ska jag sätta upp definitivt.
Tack för alla tips, man lägger ju definitivt mer tid på utvecklingen när man märker att folk använder programmen :)

nille
Posts: 3
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by nille » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

det där med iphone utveckling lät bra i mina öron.
och webbapp snickrade jag ihop en lite till iphone men såg sen att det va andra som gjort liknande (dock lite mer avancerade) med php och sql.
är det någon som har en grund på en php baserad app som dom vill dela med sig av så är jag intresserad.

skorpion
Posts: 74
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by skorpion » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej

Jag skulle behöva lite beskrivning av programmet av inställningarna i fliken Advanced

Det är så att min far har ett par Rusta-mottagare av märket Zhejiang Kangtai Elektric co.,Ltd
Står lite om dem här: http://www.telldus.se/forum/viewtopic.p ... ight=rusta

Jag förstår inte hur (eller om det går) jag ställer in dessa mottagare i Ulterius.
I mottagarna så sitter det 1 sk DIL-strömställare med 10 ON/OFF. Dem 5 första (kallas systemkod, typ huskod) ska man ställa lika som i sändaren (i dem jag testar med är systemkoden 245, alltså dessa är ON, resten OFF) Sedan är dem 5 resterande brytarna programkoder för att skilja på mottagarna. Sändarens första knapp är 6, andra 7 osv
Mitt exemplar har programkod 6, så hela koden är 2456. Hur gör man nu om dessa så Ulterius kan sända dessa koder?

Jag tog en skärmdump av Ulterius och numrerade ett par saker som jag funderar vad det är för något. Det skulle vara jättesnällt om du hade tid och kunde beskriva vad dessa saker gör.

Bilden: http://skorpion.se/share/?img=2174767ea ... 1abbb8928e

Tack på förhand!

MVH
Niclas

skorpion
Posts: 74
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by skorpion » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Okej
Verkar som om jag löst det själv efter en del pillande och testade

Det verkar som om Ulterius inte stöder en systemkod/huskod som är längre än 4
Om jag har huskod 24 (i Ulterius X0X0) så fungerar mottagaren, men väljer jag 245 så funkar det inte om jag har X0X00 i Ulterius

Om jag sätter mottagaren på 2456 som skulle blivit X0X00 (House) 0XXXX (Unit) så fungerar det ej för det verkar fungera på så vis att jag måste ha X0XX i "Unit" i Ulterius, första X:et är då 5:n som egentligen skall vara till huskoderna, men eftersom Ulterius inte stöder den femte huskoden så blir det automatiskt en "Unit"

Kort och gott blir det såhär på Rustas mottagare (9 & 10 används ej):
Mottagare satt på: 1357
I Ulterius blir House: 0X0X. Unit: 0X0X

Mottagare satt på: 2367
I Ulterius blir House: X00X. Unit: X00X

Mottagare satt på: 12345678
I Ulterius blir House: 0000. Unit: 0000

On är XXXX och Off är XX00

basco: Nu fungerar ju iaf Rustas mottagare i Ulterius om man räknar bort 9 & 10. Men i en framtida version kan du ju lägga till denna möjlighet kanske, att utnyttja alla 10 brytare i mottagaren? Du kanske även kan lägga in Rustas mottagare som ett exempel i Ulterius som standard, så att folk vet hur dem ska använda Ulterius till denna mottagare.
Nu vet jag för övrigt vad 4 5 och 6 betyder på min bild som jag länkade till ovan. Frågorna kvarstår dock på 1 2 och 3

MVH Niclas

skorpion
Posts: 74
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by skorpion » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

basco wrote:Dimma är lite problematiskt då Nexa och Waveman-dimmers är ointelligenta, dvs de går inte ange en absolut nivå. Bara av och på.
Jag har dock haft lite planer på att lägga in någon variant där man börjar med att låta Tellsticken skicka två On-kommandon snabbt efter varandra. Då försvinner problematiken att man inte vet vid vilken dim-nivå lampan började på.
Kan börja kika lite mer på detta om det är intressant. Har legat nere lite med programmeringen ett tag då jag fokuserat på iPhone-utveckling.

Du får jättegärna komma med önskemål om funktioner du saknar, så jag vet vad folk eftersträvar.
Bra ide :)

Sitter här med min Nexa Dimmer och den fungerar ju som så att man trycker på On för att börja dimra och On för att stanna vid ett visst läge. Dimningen går upp-ner-upp-ner som i en loop tills man tryckt på On för att stanna. Trycker jag Off stängs den av och sedan på On så återgår den till senaste dim-läget.
För min dimmer tog det ~5s att dimra från 0-fullt ljus
Så som jag förstår det hela så kommer inte Ulterius aldrig att kunna styra dimningen upp eller ner på ett bestämt sätt.
Om man stannar dimningen när loopen är på väg ner så kommer nästa On gå uppåt, därefter neråt osv. Ulterius kommer således ha svårt att veta vilket håll senaste dimningen gick till.
Skulle detta försöka göras så måste timing vara exakt på när dimningen når sin topp av loopen. Dessutom så måste signalen alltid gå fram till mottagaren, annars kommer Ulterius vara i fel läge nästa gång den vill dimra lampan.
Rätta mig om jag har något fel i mitt påstående

Men visst skulle man kunna ha förinställda kommandon som skickar On-delayXsec-On

/Niclas

basco
Posts: 108
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Aspudden

Post by basco » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Skitbra jobb. Givetvis ska vi lägga in Rusta som en default mottagare. Ska kika på det när jag kommer hem efter helgen.
1,2,3 är definitioner av tecknena i 4,5,6 till Tellsticken.
Exvis om du skriver "0X" i 4,5 eller 6 så skickas "$k$k$kk$" till Tellsticken.

Ennola
Posts: 2
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

länken fungerar inte längre

Post by Ennola » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hej

jag undrar: hur får jag tag i mac os x mjukvaran - jag försökte med länken i tråden, men den verkar inte funkar längre? jag tänkte ju försöka med den också...

hur gör jag?

Tack,

Enno

Post Reply