Addressen redan upptagen

Moderators: hekj, Telldus

Post Reply
Claes66
Posts: 7
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Addressen redan upptagen

Post by Claes66 » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej

Har haft problem med detta från och till med alla verioner av Nexa home och jag kan inte förstå var problemet ligger.
Har läst trådar i ämnet tidigare men inte hittat något riktigt svar var problemet ligger.
Kör idag en PI2 med senaste imagen på med Nexahome 4.0.3 och när jag botar upp Raspberry'n så får jag nedan meddelande i Consol fönstret:
Nexastartup problem.PNG
Nexastartup problem.PNG (42.7 KiB) Viewed 2767 times
Jag gjorde en test med att konfigurera om till ett annat portnummer och när jag startade om så fungerade det utan detta meddelande och då började även fliken "WEB" fungera och du kan se dom olika sidorna under Mywebserver.
När jag en dag senare bootade om denna PI så var jag tillbaka på ruta ett igen och meddelandet "Adressen redan upptagen" var där igen...
När man är i detta läge så har jag också noterat att när jag surfar till hemsidan på PI'n så svarar den och default sidan kommer upp samt att du kan tända och släcka lampor som vanligt men kommandot uppdateras inte i consolen.

OBS: bilden nedan har ingen Tellstick ansluten och därav felmeddelandet när jag trycker på släck lampa på webbsidan, men kommandot uppdateras som sagt i consolen.
Nexastartup problem 1.PNG
Nexastartup problem 1.PNG (47.27 KiB) Viewed 2767 times
Jag har en gammal Nexahome server (den du ser på bilden ovan) på en raspberry PI B och denna fungerar för stunden men jag vågar inte röra denna då jag inte förstår varför denna fungerar och när jag kopplar upp min webbläsare mot denna Pi så uppdateras varje tänd släck tryckning som jag gör i consolfönstret.
Varför jag vill finna en lösning på detta är att jag märker att på den nya Pi2'an så märker jag att ibland så fungerar inte de scheman som jag har lagt och det går inte att synkronicera ihop nuvarande status intern (som Pi2'an tror) och det den faktiska statusen är gällande tända och släkta lampor och det är då omboot som gäller för att få till funktion igen.
Detta har hänt även på den gamla Raspberry'n och det har vid de tillfällen alltid varit samma meddelande i consolen "Adressen redan upptagen" :(

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Addressen redan upptagen

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Claes66 wrote:Har haft problem med detta från och till med alla verioner av Nexa home och jag kan inte förstå var problemet ligger.
Har läst trådar i ämnet tidigare men inte hittat något riktigt svar var problemet ligger.
...
Jag har en gammal Nexahome server på en raspberry PI B och denna fungerar för stunden men jag vågar inte röra denna då jag inte förstår varför denna fungerar och när jag kopplar upp min webbläsare mot denna Pi så uppdateras varje tänd släck tryckning som jag gör i consolfönstret.
Varför jag vill finna en lösning på detta är att jag märker att på den nya Pi2'an så märker jag att ibland så fungerar inte de scheman som jag har lagt och det går inte att synkronicera ihop nuvarande status intern (som Pi2'an tror) och det den faktiska statusen är gällande tända och släkta lampor och det är då omboot som gäller för att få till funktion igen.

Detta har hänt även på den gamla Raspberry'n och det har vid de tillfällen alltid varit samma meddelande i consolen "Adressen redan upptagen" :(
Har du lagt på vnc eller nåt liknande?

Claes66
Posts: 7
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Addressen redan upptagen

Post by Claes66 » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej

Ja jag har lagt på VNC och även WEBMIN för att sköta uppgraderingar på ett smidigt sätt.
Denna raspberry har ingen skärm kopplad till sig då den sitter på ett centralt ställe i huset för att få bästa täckning till alla brytare.
VNC använder port 5901 och webmin port 10000

/Claes

MALI
Posts: 3
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Addressen redan upptagen

Post by MALI » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej.
Har samma fenomen. Har upptäckt att det är dubbla NexaHome igång.

Stänger jag den som syns på på "skrivbordet" och öppnar LXTerminal, skriver kommandot ps -ef så finns det en run_nexahome.sh och java -jar NexaHome igång.

Tar jag död på dem med Kill kommandot och startar upp "skrivbords" versionen igen så fungerar det, och jag får inte så mycket problem med att NexaHome inte kan nå TelldusCenter.

ken&barbi
Posts: 2
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Addressen redan upptagen

Post by ken&barbi » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Det här var intressant!
Har samma symptom sedan en tid + att jag har dubbla entries i console-loggen och i min save_temp_logg och att "någon" tänder och släcker på tider som inte stämmer med schemat jag har.
Nu har jag dödat skuggprocessen - får se om det rätar upp sig nu. Undrar var felet med att 2 processer startas ligger.

Kör också VNC på min Pi (vore fint att få in den i Nexahome-imagen)

fingalo
Posts: 53
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Addressen redan upptagen

Post by fingalo » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej,
om jag kommer ihåg rätt så får man detta problem med bla tightvnc server installation. Den drar igång en egen nexahome när man kopplar upp sig mot den. Hade själv ett rent elände innan jag fattade att det fanns två nexahome igång.

Efter lite (mycket...) letande installerade jag istället X11 vnc server som inte gav detta fenomen. Finns beskrivning bla på
https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 62#p108862.

Har sett fler trådar här med detta problem / lösning.
http://www.telldus.com/forum/viewtopic. ... it=x11+vnc

Post Reply