Telldus TellStick ZNet Lite med sensorer.

Moderator: Telldus

Post Reply
k4ranger
Posts: 11
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Telldus TellStick ZNet Lite med sensorer.

Post by k4ranger » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag kan inte vara den enda som tänker Äntligen! Nu kan jag skapa mitt smarta hem. Ett larmsystem för inbrott och ett för brand. Dessutom kunna styra lampor och andra sensorer som temperatur. Både på 433Mhz och 868Mhz. OCH till en vettig peng. (Väntar i skrivande stund på att min Telldus TellStick ZNet Lite ska dyka i brevlådan)

Men tyvärr av de foruminlägg jag läst mig till både här och på andra platser så kan jag dra slutsatsen att det är fortfarande mkt kvar att önska!

Jag kan inte vara den enda som drömt ihop detta eller ett liknande system;

https://www.netonnet.se/art/hemhushall/ ... 4926.9436/ - 1490kr

https://www.m.nu/door-window-sensor-gen ... -2148.html (x3) - 419kr/st x 3 = 1257kr

https://www.m.nu/smoke-sensor-gen5-fibaro-p-2163.html (x3) - 619kr/st x 3 = 1857kr

https://www.m.nu/danfoss-lc13-living-co ... -1373.html (x9) - 559kr/st x 9 = 5031kr

https://www.m.nu/danfoss-twaz-230v-onof ... -2258.html (x1) - 595kr/st

http://foscam.se/ipcam-hd-36/foscam-c2-2mp-white-p442 - 1299kr (x1)

http://foscam.se/ipcam-hd-36/foscam-r2-2mp-white-p441 - 1599kr (x1)

Totalt: 13 128kr

Ett överkomligt pris för allt detta (tycker jag). Dessutom fungerar mina gamla 433mhz kontakter och jag kan köpa extra 868mhz kontaker om jag skulle vilja.

Men vad fungerar egentligen? Magnetkontakten, det är den enda!

Kom igen nu.. Folk vill ha detta! Detta är dessutom billigare och smartare och jag slipper binda upp mig på Verisure.


En fråga till övers; Kan en koppla in vilken nätverkskamera som helst till z-wave eller gäller det att kameran är z-wave märkt också?

Zaman
Posts: 243
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Telldus TellStick ZNet Lite med sensorer.

Post by Zaman » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Varför skulle du koppla in kameran till Z-wave? Ska du styra dina enheter med den (slå på/av ström, ljus osv) så finns det billigare och bättre alternativ.
Kameran är en kamera och saknar funktionalitet för att analysera bilderna (mer än att en bild skiljer sig från förra) så vill du göra något smart av det måste du ändå ha ett kontrollsystem med någon form av processorkraft och då vill du troligtvis inte köra bilderna över z-wave (överföringshastighet på 100kbit/s).
Z-wave är byggt för att styra och mäta med små datamängder (temp, tillfällig förbrukning, på, av, ljusnivå osv) och inte för att streama stora datamängder, du kan mao hämta in viss information och styra enheter men inte hantera stora datamängder eller göra komplexa analyser.

Det bästa du kan göra är att koppla till en insamlings-/styr-enhet (dator) som kan göra de mer intelligenta analyserna av läget och då koppla in flera protokoll som är anpassade för just detta ändamål - IP för kamera, GSM/UMTS för utgående larm, Z-wave för sensorer osv.
Självklart kräver det en större insats men du får också något som är byggt för ändamålet istället för något som kommer att kännas underdimensionerat eftersom det används för något som det inte var till för från början.

k4ranger
Posts: 11
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Telldus TellStick ZNet Lite med sensorer.

Post by k4ranger » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Varför skulle jag koppla kameran till z-wave? Det kanske är en legitim fråga. Jag hade uppfattningen sedan tidigare att just kameror gick att koppla mot z-wave. Tydligen är det då endast Piper kameran som tillåter detta men då är det också den som är styrenheten. Konstigt att det fungerar mot den när det är som du säger att överföringshastigheten är 100kbit/s. En blir genast nyfiken hur de har löst det problemet. Nu har jag en Telldus Tellstick ZNet Lite och väljer därför att bygga mitt system efter den, därför är Piper inte ett alternativ. Hade jag bara läst på lite till innan pekfingret ryckte till så hade det blivit ett system runt Piper.

Men om jag nu uppfattat dig rätt så är det rent av opraktiskt att köra en nätverkskamera via z-wave pga överföringshastigheten och bättre att köra dessa separat, som renodlade ipkameror. Som ett extra komplement till z-wave larmet/systemet?

Fortfarande kan jag tycka att av de sensorer jag tog upp så är endast magnetkontakten fungerande med Telldus i dagsläget.

Zaman
Posts: 243
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Telldus TellStick ZNet Lite med sensorer.

Post by Zaman » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Tittar man närmare på dokumentationen av Piper så kör den två system parallellt - IP och Z-wave. Och precis som jag föreslog så kör den IP för att skicka bilder/filmer, ljud osv medans Z-wave används för själv styrningen av larmfunktionerna.

Vad gäller detektorer/sensorer så tror jag att ett stor problem är den begränsade möjligheten att testa alla möjliga varianter som finns på marknaden.
Precis som med 433MHz-utrustningen så finns det saker på marknaden som fungerar men som inte är listade som enheter som stöds av Telldus.
Chippen som sitter i alla Z-wave-produkter är (fortfarande, så vitt jag vet) producerade av ett och samma företag vilket borde säkerställa att de kan kommunicera med varandra - huruvida de sedan skicka vettig information som andra enheter förstår är en annan fråga. Det är tyvärr bara att prova sig fram - eller vänta tills någon annan har gjort samma sak.

Post Reply