Mail eller pushnotis

http://karpero.mine.nu/ha

Moderators: tom_rosenback, Daniel, Telldus

Post Reply
Daniel K
Posts: 13
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Mail eller pushnotis

Post by Daniel K » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej! Jag har installerat 3.3.2

jag vill att systemet ska skicka ett mail eller en notis när tempen på en sensor sjunker under ett värde.

Har försökt med både Sendmail 0.4 och pushover.net
Får inte till det alls. Ex var man ska fylla i lösenord för mail osv.

Någon som har fått mail eller pushover.net att fungera?

tom_rosenback
Posts: 778
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Contact:

Re: Mail eller pushnotis

Post by tom_rosenback » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Daniel K wrote:Hej! Jag har installerat 3.3.2

jag vill att systemet ska skicka ett mail eller en notis när tempen på en sensor sjunker under ett värde.

Har försökt med både Sendmail 0.4 och pushover.net
Får inte till det alls. Ex var man ska fylla i lösenord för mail osv.

Någon som har fått mail eller pushover.net att fungera?
Hej.

Får att få ut ett mail eller en notis måste du skapa en dummy enhet som har ett av de valda systempluginena som system. Sedan behöver du i schemat aktivera dummy enheten baserat på den dynamiska händelsen. Inställningar för Sendmail och Pushover.net finns under Konfiguration => Systemplugins => Editera inställningar för respektive plugin.

Vi har påbörjat utveckling så att man kan ha flera plugins aktiva per enhet, ett systemplugin, ex tdtool och flera notisplugin, ex Sendmail och Pushover.net. På detta sätt slipper man att ha dummy enheter i onödan. Detta är som sagt under utveckling och just nu har vi iaf ingen klar bild om när exakt det är klart.
//Tom

Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

Daniel K
Posts: 13
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Mail eller pushnotis

Post by Daniel K » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Tack för ditt snabba svar och utmärkta programvara.

När jag har installerat ex pushover och går in på inställningar, fyller i min användarnyckel samt meddelande. Sparar. Sedan testar att trycka på "testa notifiering" så kommer jag till en blank sida med adressen:

http://192.168.0.108/api.php?do=systemp ... tification

Men ingen notifiering kommer upp. Har testat att notifieringen funkar på annan väg. Så det är fel någonstans i mina inställningar i HA eller raspberry.

Samma sak med mail. När jag trycker på skicka testmeddelande så kommer inget fram. Kan man använda en gmail avsändare? I fältet man fyller i under inställningar så anger man användarnamn men inte lösenord någonstans. Gör man detta på något annat ställe?

tom_rosenback
Posts: 778
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Contact:

Re: Mail eller pushnotis

Post by tom_rosenback » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Daniel K wrote:Tack för ditt snabba svar och utmärkta programvara.

När jag har installerat ex pushover och går in på inställningar, fyller i min användarnyckel samt meddelande. Sparar. Sedan testar att trycka på "testa notifiering" så kommer jag till en blank sida med adressen:

http://192.168.0.108/api.php?do=systemp ... tification

Men ingen notifiering kommer upp. Har testat att notifieringen funkar på annan väg. Så det är fel någonstans i mina inställningar i HA eller raspberry.

Samma sak med mail. När jag trycker på skicka testmeddelande så kommer inget fram. Kan man använda en gmail avsändare? I fältet man fyller i under inställningar så anger man användarnamn men inte lösenord någonstans. Gör man detta på något annat ställe?
En vit sida är inte bra, det betyder att något går galet fel. Kan du kolla i apache error loggarna om du hittar något intressant där?
//Tom

Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

Daniel
Posts: 315
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Mail eller pushnotis

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Daniel K wrote:Samma sak med mail. När jag trycker på skicka testmeddelande så kommer inget fram. Kan man använda en gmail avsändare? I fältet man fyller i under inställningar så anger man användarnamn men inte lösenord någonstans. Gör man detta på något annat ställe?
Du kan ange vilken avsändare du vill, det är ju egentligen bara den adress som står som avsändare på själva mailen. Kommer det ett mail ifrån din server med avsändare @gmail.com så kan det dock vara så att det klassas som spam (eftersom din server inte är med bland de servrar som får skicka mail ifrån den domänen). Det här med användarnamn förstår jag inte riktigt, kan det vara fältet "avsändarnamn" du menar? Pluginet använder en inbyggda mail-funktionen i php, tror den kräver att man har fungerande mailrouting uppsatt på servern ifråga (är dock inte helt säker på detaljerna där).

Men som Tom säger, en vit sida antyder att någonting har gått helt fel, kolla /var/log/apache2/error.log så borde du se där vad det kan bero på. sendmail-pluginet är inte testat av så många, inte omöjligt att det innehåller buggar :-)

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

Daniel K
Posts: 13
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Mail eller pushnotis

Post by Daniel K » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Nu har jag fått mailen att fungera. Jag skrev fel i förra inlägget. När jag har tryckt på "skicka testmeddelande" så har jag kommit till sidan där det står "skickade testmeddelande". Den andra modulen pushover leder dock till en vit sida.

Nu har jag löst mailproblemet och eftersom pushover erbjuder att man kan maila en adress så att en pushnotis dyker upp i telefonen så är grundproblemet löst. Jag hade inte konfigurerat php.ini samt inte installerat exim4.

När man löst ett problem kommer ju som bekant fler problem. Jag har nu skapat ett schema som innebär att ett mail skickas när en sensor går under/över ett visst värde. Nu vill jag ju att mailet ska innehålla info om vilken sensor och vilket värde. Nu får jag att dummyenheten är av/på.
Har skrivit enligt följande:
Device %name% has been turned %statustext%
Ett alternativ är att skriva ett statiskt medlande under inställningar, men då kan jag bara ha en varning. Eller kan man installera flera sendmail plugin med olika meddelanden.

Hur göra om jag vill att det ska skickas mail vid flera olika händelser och jag vill ha info om vilken sensor/enhet som har aktiverats och vill veta status/värde i mailet?

Daniel
Posts: 315
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Mail eller pushnotis

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jo... Hela grejen med notifieringar är lite i sin linda som du märker :D

Nej, det går i dagsläget inte att få med några sensorvärden i notifieringen. Vi måste nog fundera på hur vi kan få in det i framtida versioner. Det enda du kan notifiera om nu är ju egentligen att en enhet har bytt status och vilken status den då har bytt till. Vill du ha notifieringar om olika sensorer och olika värden så tror jag tyvärr det blir till att skapa en dummy-enhet och ett schema per sensor, inser att det blir lite långsökt...

Det vore intressant att veta vad som dyker upp i din Apache-fellog när du får den vita sidan i pushover-modulen...

Själv har jag haft lite diskhaveri hemma, så mitt jobb med HA står helt still för tillfället. Snart på banan dock tror jag.

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

Post Reply