Page 1 of 1

fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by hylsan
Hej på er,

Utan att själv egentligen gjort någon utförlig utredning så tänkte jag bara fiska lite om ett problem jag har.
Kör med en raspberry och 3.2 (tror jag ) av HA, har en Duo kopplad till extern antenn i ett sekelskiftes trähus med endast murstocken i mitten som är av sten/betong.
Har 4-5st fönsterlampor som ligger på ett schema, dels på morgonen och dels på kvällen, som styrs av solens ned och uppgång.
Till ca 90 % av gångerna så är det alltid nån som inte lyser, dvs varje dag är det i princip nån av dessa som inte vill tändas/släckas.
Det ska tilläggas att det går oftast (kan inte komma ihåg när det inte fungerat), att trycka "manuellt" via hemsidan och tända o släcka.

Mottagarna är olika, både Nexa (EYCR2300) samt nått billigt från Kjell.com tror jag.
Den som strular mest känns som det är den som är närmast antennen (i samma rum, vardagsrummet), och den är en Nexa.

Nån som råkat ut för detta eller är det bara jag?
Kan tilläggas att jag har en 3g-router bredvid, men det ska ju inte störa tycker jag...eller?

Tack på förhand!
/Tomas

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by hylsan
Hade visst bara 3.1.1 av ha.
Kanske dags o uppgradera o se ifall det hjälper..

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by tom_rosenback
hylsan wrote:Hade visst bara 3.1.1 av ha.
Kanske dags o uppgradera o se ifall det hjälper..
Tror inte versionen på HA inverkar. Det som kan inverka är nog placeringen av mottagaren, har själv upplevt att vissa mottagare inte alls fungerar på ett ställe men flyttar man den 1m åt nåt håll så fungerar den utmärkt. Så testa byta 2 mottagare sinsemellan för att se om problemet försvinner. Kan också vara att den enhet som bråkar blockar inkommande signaler när det skickas ut många som är "fel" för just den enheten (eller att dom krockar) och därav missar den den signal som är menat för den. När du klickar manuellt på enheten så är det bara den specifika enhetens signal som skickas ut och då tas den emot felfritt.

För att labba med detta kunde du manuellt via tdtool i konsolen försöka aktivera alla enheter i schemat på en gång. Testa lägga enheten som bråkar först i anropet alt sist, ex

Code: Select all

tdtool --on 1 --on 2 --on 3 .... --on n
Omsvängt

Code: Select all

tdtool --on n ... --on 3 --on 2 --on 1

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by hylsan
Jag ska prova det med den manuella körningen o se.
Men som jag skrev så är det ju inte "en" som strular utan alla strula lite då o då.
Känns som nått liknande som du skrev med störningarna, eller om signalen ut till mottagaren är för snabb/kort så mottagaren inte hinner uppfatta den.

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by patrikg
Du kan också gå in under inställningar och ställa in.

Schemaläggare
Antal repetitioner av signaler:

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by hylsan
Fick äntligen lite tid att titta på detta...
testade som du skrev Tom men resultatet var detsamma, dvs ibland så tändes alla men 4 av 5 gånger så var det nån lampa som inte tändes.
Ändrade om lite i ordningen och det verkar som det påverkade lite resultatet då det blev andra lampor som hade större benägenhet att inte tändas men det avhjälpte inte felet.

I min version kan man inte ställa in antal repetitioner tyvärr.

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by tom_rosenback
Vilken version kör du?

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by hylsan
HomeAutomation 3.1.1, släppt 2016-01-14

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by tom_rosenback
hylsan wrote:HomeAutomation 3.1.1, släppt 2016-01-14
Finns det inte under systemplugins heller möjligheten att ändra antalet repetitioner? Om inte, vilken version av tdtool plugget kör du?

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by hylsan
Ja, där fanns.
ska jag bara ändra från 1 till 2`o testa?

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by tom_rosenback
hylsan wrote:Ja, där fanns.
ska jag bara ändra från 1 till 2`o testa?
Yes, elr 3

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by hylsan
Verkar fungera när jag ändrade till 3. Den stackars duon blinkar dock frenetiskt nu men men (ja alltså när den ska aktivera lamporna).

Re: fråga om schemaläggaren

Posted: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
by tom_rosenback
hylsan wrote:Verkar fungera när jag ändrade till 3. Den stackars duon blinkar dock frenetiskt nu men men (ja alltså när den ska aktivera lamporna).
Toppen!! Att den blinkar skadar inte nån, stör det får du tejpa över ledden.