Skymningsrelä + HA funkar det?

http://karpero.mine.nu/ha

Moderators: tom_rosenback, Daniel, Telldus

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej
Jag skulle vilja aktivera mina lamppor mha skymningsrelä (SR) i HA.
Idag har jag det bara styrt via tid typ
Vid solnedgång ON
Släck kl 23:00

Jag skulle vilja lägga till
Vid solnedgång eller om lux < x
Släck kl 23:00

Ännu bättre om jag skulle kunna ställa in det
Vid solnedgång om kl > 16:00 eller om lux < x om kl > 16:00
Släck kl 23:00

ÄR det möjligt? Jag har läst ut koden för SR mha tdtool.py -t men hur kopplar jag det till HA med api:t?

Daniel
Posts: 315
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag tror att det här är två frågor i en... Du frågar dels hur man får in värdet ifrån ditt skymningsrelä i HA och dels hur du använder det i scheman, right?

För att få in värdet ifrån skymningsreläet i HA så behöver du i det här fallet (om det är tdtool vi pratar om) inte köra via api utan du behöver konfigurera den sk parsern. Gå in i mappen parser i din homeautomation och kolla readme.txt där. Inte så där jättemycket dokumentation, men du får återkomma om det inte får dig att komma igång...

Vad gäller att använda värdet ifrån ett skymningsrelä i ett schema så är det ganska enkelt när du väl har fått in värdena som en sensor i HA. Själv har jag t ex följande (bifogar skärmdump). Först en statisk av vid 12.00 (egentligen bara för att den dynamiska ska börja gälla först efter det), sedan en dynamisk som slår på när sensorn är under 100 lux och så en statisk av vid 22.30.

/Daniel

edit: Inser nu att du ville ju ha både baserat på skymningsrelä OCH solnedgång. Då blir det ju lite klurigare... Tror inte du kan få ihop det så i ett schema som det ser ut idag. Men varför ska du bry dig om kalkylerad solnedgång när du ändå har en ljussensor som berättar hur mörkt det är?
Attachments
sensorschema.PNG
sensorschema.PNG (6.51 KiB) Viewed 11099 times
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Du har helt rätt. Jag behöver inte ha solnedgången när jag har sensorn. Vad har du för sensor? Jag har en nexa och jag får bara på och av ifrån min.
1463937929: RawDeviceEvent: class:command;protocol:arctech;model:selflearning;house:13625982;unit:10;group:0;method:turnon; controllerId: 1

Har du lagt in din sensor i tellstick.conf filen? Du får gärna beskriva hur du gjort för att paras din sensor och vilken modell dy köpt. Får inte detta att fungera.
Jag la in sensorn i tellstick.conf filen.
Jag ändrade i parser.config.php och tog bort kommentaren på $systems[] = "telldusduo";
Jag la till $whitelistedSensors[] = "arctech-selflearning-13625982"; i telldusduo.php
Jag la till */10 * * * * /usr/bin//php /var/www/html/homeautomation/parser/parser.php i crontab
Ändå kommer den inte upp men jag har säkert missat ngt

Edit: Min nexa borde gå som en fjärrkontroll. Jag kanske kan använda den ändå?

Daniel
Posts: 315
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Aha... Nej, min sensor pratar inte med tellsticken över huvud taget, jag har en z-wave-sensor. Jag kanske har lett in dig på lite fel spår här...

Som du säger så syns nog din sensor i systemet som en brytare, det borde ju bli samma sak som vilken fjärrkontroll som helst. Så strunta i parsern. Jag har en dörrsensor som borde motsvara din sensor ganska bra, den ser i tellstick.conf ut så här:

Code: Select all

device {
  id = 30
  name = "Ytterdörr"
  controller = 0
  protocol = "arctech"
  model = "selflearning-switch"
  parameters {
    house = "7624270"
    unit = "10"
  }
}
I schemaläggningen kan du sedan göra som jag skrev ifrån början, men i den dynamiska aktiveringen väljer du istället din sensor under rubriken "Enheter".

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Daniel wrote:Aha... Nej, min sensor pratar inte med tellsticken över huvud taget, jag har en z-wave-sensor. Jag kanske har lett in dig på lite fel spår här...

Som du säger så syns nog din sensor i systemet som en brytare, det borde ju bli samma sak som vilken fjärrkontroll som helst. Så strunta i parsern. Jag har en dörrsensor som borde motsvara din sensor ganska bra, den ser i tellstick.conf ut så här:

Code: Select all

device {
  id = 30
  name = "Ytterdörr"
  controller = 0
  protocol = "arctech"
  model = "selflearning-switch"
  parameters {
    house = "7624270"
    unit = "10"
  }
}
I schemaläggningen kan du sedan göra som jag skrev ifrån början, men i den dynamiska aktiveringen väljer du istället din sensor under rubriken "Enheter".

/Daniel

Perfekt.
Vad ska man ha för värden? Har testat turnon, turnoff, on, off, 0, 1. Fick igång lamporna en gång men inte av när jag hade det: på = mindre än 1, av större eller lika med 1

Daniel
Posts: 315
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

jneander wrote:Vad ska man ha för värden? Har testat turnon, turnoff, on, off, 0, 1. Fick igång lamporna en gång men inte av när jag hade det: på = mindre än 1, av större eller lika med 1
Jag skulle tro att den räknas som 0 eller 1... Kan du posta ett skärmklipp på hela schemat?

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Daniel wrote:
jneander wrote:Vad ska man ha för värden? Har testat turnon, turnoff, on, off, 0, 1. Fick igång lamporna en gång men inte av när jag hade det: på = mindre än 1, av större eller lika med 1
Jag skulle tro att den räknas som 0 eller 1... Kan du posta ett skärmklipp på hela schemat?

/Daniel
Så här ser det ut
Skärmavbild 2016-05-23 kl. 21.07.21.png
Skärmavbild 2016-05-23 kl. 21.07.21.png (169.15 KiB) Viewed 11057 times
Och så här ser det ut med tdtool.py
Skärmavbild 2016-05-23 kl. 21.11.01.png
Skärmavbild 2016-05-23 kl. 21.11.01.png (34.55 KiB) Viewed 11057 times
Min tellstick.conf
Skärmavbild 2016-05-23 kl. 21.12.11.png
Skärmavbild 2016-05-23 kl. 21.12.11.png (30.25 KiB) Viewed 11057 times

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Kan det ha något med cron och göra?
Skärmavbild 2016-05-23 kl. 21.17.19.png
Skärmavbild 2016-05-23 kl. 21.17.19.png (27.68 KiB) Viewed 11054 times
Nu startade lamporna fast jag inte höll på med dem.
Körs detta med hjälp av cron eller är det händelsestyrt? För om det körs med cron så har jag släp.
Ok, det körs på cron. Det bekräftades medan jag skev detta. Det körs var 5:e minut.

Jag har märkt att denna ljussensor är lite känslig och gärna slår på igen på morgonen när det precis är vid tröskelvärdet. Finns det ngn sätt att få HA att bara tända om kl är efter ett visst klockslag?

Daniel
Posts: 315
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Aha. Dynamiska aktiveringar måste alltid ha statiska före och efter så de så att säga vet när de ska börja och sluta gälla. Stoppa dit en statisk först och sist så borde det funka...

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Blir inte klok på detta. Ibland får jag ett event men mestadels inte. Jag satte upp ett test med en fjärr så jag kan enkelt kan testa.
Jag ser att jag får tellstick att reagera med min konfigfil (varför får jag så många olika värden från min fjärr?)
1464112357: RawDeviceEvent: class:command;protocol:arctech;model:selflearning;house:36899456;unit:6;group:1;method:turnoff;
controllerId: 1
1464112357: RawDeviceEvent: class:command;protocol:waveman;model:codeswitch;house:F;unit:3;method:turnoff;
controllerId: 1
1464112357: RawDeviceEvent: class:command;protocol:arctech;model:selflearning;house:13380098;unit:5;group:0;method:turnon;
controllerId: 1
1464112357: RawDeviceEvent: class:command;protocol:waveman;model:codeswitch;house:E;unit:10;method:turnoff;
controllerId: 1
1464112357: DeviceEvent Device: 14 - Test
method: 1 - ON, data:

Jag la till ett schema
Skärmavbild 2016-05-24 kl. 19.59.58.png
Skärmavbild 2016-05-24 kl. 19.59.58.png (79.16 KiB) Viewed 11020 times
Kan jag se i databasen vad tellstick lagt till för värde på fjärren? Känns inte som det är 0 och 1. Jag har satt crond på 1 minut.

Daniel
Posts: 315
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ja, det där med vilka koder vissa enheter skickar är lite av en djungel. Min dörrbrytare skickar typ tre olika. Har för mig att jag fick sitta som du gör nu och gräva för att rota fram en vettig kombination mellan enhets- och huskod som funkade.

För att se senaste tio statusändringarna på enheter i databasen kan du köra typ:

Code: Select all

select * from events order by timestamp desc limit 10;
Där borde du rimligtvis se ettor och nollor i status-kolumnen tycker jag.

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Får inte in några event för den alls i databasen
mysql> select * from events order by timestamp desc limit 10;
+-----+-----------+--------+----------+--------+---------------+---------------------+
| id | device_id | status | dimlevel | userid | ipaddress | timestamp |
+-----+-----------+--------+----------+--------+---------------+---------------------+
| 137 | 13 | 0 | 0 | 4 | 192.168.1.102 | 2016-05-24 19:23:11 |
| 136 | 13 | 1 | 1 | 1 | NULL | 2016-05-24 19:21:02 |
| 135 | 12 | 0 | 0 | 1 | NULL | 2016-05-24 02:00:02 |
| 134 | 12 | 1 | 1 | 1 | NULL | 2016-05-23 22:52:00 |
| 133 | 13 | 0 | 0 | 4 | 192.168.1.102 | 2016-05-23 21:55:30 |
| 132 | 13 | 1 | 1 | 1 | NULL | 2016-05-23 21:25:02 |
| 131 | 13 | 0 | 0 | 1 | NULL | 2016-05-23 21:20:02 |
| 130 | 13 | 1 | 1 | 1 | NULL | 2016-05-23 21:15:02 |
| 129 | 13 | 0 | 0 | 1 | NULL | 2016-05-23 18:25:02 |
| 128 | 13 | 1 | 1 | 1 | NULL | 2016-05-23 18:15:02 |
+-----+-----------+--------+----------+--------+---------------+---------------------+

Min device är 14 som jag leker med. Har du några förslag vart jag ska börja?

Daniel
Posts: 315
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Just det! Det är ju en sak till du måste göra för att få in events från telldus till HA. Sorry... Kolla detta inlägg: http://www.telldus.com/forum/viewtopic.php?f=27&t=4735

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Du är en klippa Daniel!
Fixade så min fil körs men när den kör url:en (http://192.168.1.2/homeautomation/api.p ... eviceid=14) så får jag bara följande {"time":[1464197529.4196,0.14581608772278],"result":[{"id":20}]}
Kan det ha något med användarrättigheter eller hur tolkar jag det?

jneander
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Skymningsrelä + HA funkar det?

Post by jneander » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Nu har jag ett mysko fel som jag inte alls förstår.
Min sensor triggar HA hela tiden fast jag inte parsår den längre som vid vårt första försök. Hur kan jag ta bort det i databasen så systemet glömmer bort den?
Skärmavbild 2016-05-25 kl. 21.07.05.png
Skärmavbild 2016-05-25 kl. 21.07.05.png (22 KiB) Viewed 10977 times
Jag har tagit bort den i Konfiguration->Enheter och lagt till den igen. Jag har t.om bytt namn på den men den känner igen den iaf. Verkligen märkligt.

Post Reply