Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Moderators: hekj, Telldus

MMR
Posts: 5
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by MMR » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej, ny på forumet och har precis börjat labba lite med NexaHome på Raspberry. Har tidigare kört ett tag med NexaHome på Windows men ville flytta över till Raspberryn för att slippa ha en dator igång hela tiden. Kör med en Duo och din image funkade ju klockrent, bra jobbat! Enkelt att komma igång och plocka ner sin config från Windowsdatorn funkade bra. Schemaläggning och av/på funkar bra, MEN jag har samma problem som flertalet andra här i tråden, jag får inte Live registrerat.

Har provat alla tips här, manuellt lägga in nyckeln, ta bort configfilen, starta om TelldusCenter, starta om Raspberryn etc. Status är alltid "Connected" om man kollar i TelldusCenter. Kollar jag på Live-sidan så står det bara att jag är offline. Har provat att plocka bort min location på Live också, utan framgång. Att ta bort configfilen på Raspberryn och starta om TelldusCenter genrerar bara en ny fil utan "Live"-delen, precis som andra rapporterat. Aldrig att man får något alternativ att registrera sig på nytt.

Skulle vara tacksam om det skulle komma några andra tips på hur man löser detta, annars måste jag börja mecka med en annan lösning.

Tack på förhand

seven01
Posts: 25
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by seven01 » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

MMR wrote:Hej, ny på forumet och har precis börjat labba lite med NexaHome på Raspberry. Har tidigare kört ett tag med NexaHome på Windows men ville flytta över till Raspberryn för att slippa ha en dator igång hela tiden. Kör med en Duo och din image funkade ju klockrent, bra jobbat! Enkelt att komma igång och plocka ner sin config från Windowsdatorn funkade bra. Schemaläggning och av/på funkar bra, MEN jag har samma problem som flertalet andra här i tråden, jag får inte Live registrerat.

Har provat alla tips här, manuellt lägga in nyckeln, ta bort configfilen, starta om TelldusCenter, starta om Raspberryn etc. Status är alltid "Connected" om man kollar i TelldusCenter. Kollar jag på Live-sidan så står det bara att jag är offline. Har provat att plocka bort min location på Live också, utan framgång. Att ta bort configfilen på Raspberryn och starta om TelldusCenter genrerar bara en ny fil utan "Live"-delen, precis som andra rapporterat. Aldrig att man får något alternativ att registrera sig på nytt.

Skulle vara tacksam om det skulle komma några andra tips på hur man löser detta, annars måste jag börja mecka med en annan lösning.

Tack på förhand
Jag hittade ingen lösning att få igång Live med denna image. Tror inte det går fakiskt.
Jag skrev i annan tråd angående detta:
seven01 wrote:
Mitt tips är i alla fall att skaffa en net eller...

Ladda in denna http://automagically.weebly.com/home-automation.html

Sen för att få igång Live så läser du detta:

http://automagically.weebly.com/1/post/ ... slive.html

Glöm inte att starta om rpi:n efter du ändra inställningarna, sen funkar faktiskt Live.

Lite småbökigt att lägga till brytarna tyckte jag men sen när det är klart så behöver man inte bry sig nå mer :D
Om man enbart vill kunna styra brytarna, schemalägga och kunna använda sig av live så funkar denna image jättebra. Lite mer svårarbetat interface men det funkar. Verkar vara mer funktioner på gång hela tiden också.

Dock så saknade jag möjligheten att kunna få delay så att jag kan stänga av rörelsesensorer under vissa tider. Av den anledningen kör jag nu en Net med "pro account". Väldigt trevligt att jobba med måste jag säga, enklare kan det nog inte bli. Sen är det skönt att kunna komplettera med android appen Tasker för att kunna göra lite mer avancerade saker, typ röststyrning eller att lamporna tänds automatiskt när man kommer hem.

tobiasadelgren
Posts: 5
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by tobiasadelgren » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Vad jag förstår ska man kunna lägga till en temperatur sensor direct från admin sidan. Men jag fattar inte hur? Ska man lägga till den under raw telldus devices? Men det verkar bara vara för strömbrytare och inte sensorer. Jag har en Oregon Scientific sensor THGN 132N
Hur gör jag?

MMR
Posts: 5
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by MMR » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Skall testa automagically också mest för sakens skull. Men den image jag har nu har jag även installerat XBMC på och kör den som primär frontend på min Rpi, så ligger NexaHome och tuggar i bakgrunden och det funkar bra. Så det hade varit skönt att kunna fortsätta använda den, uppenbarligen skall det ju funka att koppla till Live! på något vänster, men det känns som sagt att det är trasigt i den nuvarande releasen som ligger länkad från första posten.

hakarv
Posts: 11
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by hakarv » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

I have tried different SD cards. That is not the problem, I have used other distributions of OOBS for RPi without any problem, but this specific distribution just does not work.

/Håkan

timo
Posts: 1
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by timo » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hello,

I have slight problem in nexahome 3.3.0 i have install ready image to raspberry and i have telldus duo.
My problem is how can i get temp from id:197 to pre engineheater so i can use on sensor formula?
I have found normal sensors out and in . i have viking temperature sensors.
if i put same parameters to pre engine heater parameters than sensor parameters have it won´t work. It won´t give temp value to pre engine heater.
How i can do it right?
Can anyone help please!

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

timo wrote:I have slight problem in nexahome 3.3.0 i have install ready image to raspberry and i have telldus duo.
My problem is how can i get temp from id:197 to pre engineheater so i can use on sensor formula?
I have found normal sensors out and in . i have viking temperature sensors.
if i put same parameters to pre engine heater parameters than sensor parameters have it won´t work. It won´t give temp value to pre engine heater.
How i can do it right?
Can anyone help please!
You will not get the temp value to pre engine heater 'Sensor Value' field before NH start processing temperature values. The time when NH starts processing values can be found in the 'Queue' tab, search for the engine pre heater line.

The calculated HH:MM value will be written to the 'ON Sensor Result' field.

RH_Dreambox
Posts: 69
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Södra Säm, Västra Götaland
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by RH_Dreambox » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag är en total nybörjare på Raspberry och har nu installerat imagen med Wheesy - NexaHome - Tellstick - RaZberry.
Till min stora förvåning var det oerhört enkelt att komma igång, trots Linux mm.
Min gamla Tellstick-PC med Windows drog ca 2,4 kW/dygn, och nu har jag satt energimätaren på Raspberryn för att kolla energiförbrukningen på den.
Nu är strömförbrukningen så låg att den inkopplade energimätaren förmår inte mäta Raspberryns förbrukning! En rejäl energibonus!

Men nu till den egentliga frågan...
Jag köpte även en Z-wave-modul RaZberry för att testa mot Tellstick.
Men hur i hela friden får jag in RaZberryn i NexaHome?
Jag har testat på alla möjliga sätt men jag får inte in Z-wave-enheterna i NexaHome.
Så hur gör man? Har Googlat en hel del, men hittar tyvärr ingen info.
Kan man inte köra Telldus enheter tillsammans med Z-wave?
Förtydligande...
Jag menar inte att styra Tellstickenheter via Z-wave utan att i NexaHome styra både Tellstick och Z-wave system var för sig.

Får jag en lösning på detta så kommer jag definitivt att ge NexaHome en donation.
NexaHomes färdiga image besparade mig massor av tid och bekymmer jämfört med om jag skulle gjort jobbet själv.
// RH
Tellstick - Tellstick Duo - Tellstick Net - Oregon TNGN132N - Raspberry - Z-Wave (RaZberry) - Fibaro HC2 http://www.temp.swedenroots.se/

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

RH_Dreambox wrote:Jag är en total nybörjare på Raspberry och har nu installerat imagen med Wheesy - NexaHome - Tellstick - RaZberry.
Till min stora förvåning var det oerhört enkelt att komma igång, trots Linux mm.
Min gamla Tellstick-PC med Windows drog ca 2,4 kW/dygn, och nu har jag satt energimätaren på Raspberryn för att kolla energiförbrukningen på den.
Nu är strömförbrukningen så låg att den inkopplade energimätaren förmår inte mäta Raspberryns förbrukning! En rejäl energibonus!

Men nu till den egentliga frågan...
Jag köpte även en Z-wave-modul RaZberry för att testa mot Tellstick.
Men hur i hela friden får jag in RaZberryn i NexaHome?
Jag har testat på alla möjliga sätt men jag får inte in Z-wave-enheterna i NexaHome.
Så hur gör man? Har Googlat en hel del, men hittar tyvärr ingen info.
Kan man inte köra Telldus enheter tillsammans med Z-wave?
Förtydligande...
Jag menar inte att styra Tellstickenheter via Z-wave utan att i NexaHome styra både Tellstick och Z-wave system var för sig.

Får jag en lösning på detta så kommer jag definitivt att ge NexaHome en donation.
NexaHomes färdiga image besparade mig massor av tid och bekymmer jämfört med om jag skulle gjort jobbet själv.
Jag antar att du i din RPi har dubbelklickat på Midori ikonen (webläsare) och surfat till localhost:8083, där har du valt 'Network -> Network Management' samt klickat på '(Re-)include device' samt tryckt in den speciella knappen på fjärrströmbrytaren för att få brytaren att börja prata med din RaZberry.

För att få NexaHome att upptäcka z-wave enheterna ska du gå in under Config-fliken och skriva in ip adressen för din RPi samt skriva in portnummer 8083, därefter är det bäst att starta om NH för att få all z-wave funktionalitet att fungera.

*** Z-Wave.Me *** (exempel)
Web Server Host: 192.168.0.95
Web Server Port: 8083
Har du även en TellStick ansluten så styr NexaHome bägge.

RH_Dreambox
Posts: 69
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Södra Säm, Västra Götaland
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by RH_Dreambox » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jo, jag kom så långt att enheten registrerades i NexaHome men jag kunde inte styra den.
I NexaHome fick jag inte upp det namn jag döpt den till utan gruppen hette "Binary Power Switch (200)" med ID 200 och ZWave 2:0

Om jag försökte släcka den så ändrades ikonen till släckt lampa men den återställdes omedelbart till tänd igen. Glödlampan som satt i pluggen reagerade inte på denna manöver.
I webbgränssnittet för Z-wave gick det däremot bra att styra pluggen. Där hade jag även lagt in en husbild och placerat ut en lampa i bilden.

Jag trodde att jag gjort fel så jag gick tillbaka till webbgränssnittet och raderade allt för att börja om.
Efter detta syns bara enheten Device 1 som jag antar är Z-Wave modulen, men i NexaHome poppar ingen modul upp.
Jag lyckas inte registrera powermodulen igen.

Finns det något sätt att göra en totalreset för att börja om från början?
Tellstick - Tellstick Duo - Tellstick Net - Oregon TNGN132N - Raspberry - Z-Wave (RaZberry) - Fibaro HC2 http://www.temp.swedenroots.se/

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

RH_Dreambox wrote:Jo, jag kom så långt att enheten registrerades i NexaHome men jag kunde inte styra den.
I NexaHome fick jag inte upp det namn jag döpt den till utan gruppen hette "Binary Power Switch (200)" med ID 200 och ZWave 2:0
Så långt fungerar det som det är tänkt, man får byta namn manuellt.
RH_Dreambox wrote: Om jag försökte släcka den så ändrades ikonen till släckt lampa men den återställdes omedelbart till tänd igen. Glödlampan som satt i pluggen reagerade inte på denna manöver.
I webbgränssnittet för Z-wave gick det däremot bra att styra pluggen. Där hade jag även lagt in en husbild och placerat ut en lampa i bilden.

Jag trodde att jag gjort fel så jag gick tillbaka till webbgränssnittet och raderade allt för att börja om.
Efter detta syns bara enheten Device 1 som jag antar är Z-Wave modulen, men i NexaHome poppar ingen modul upp.
Jag lyckas inte registrera powermodulen igen.

Finns det något sätt att göra en totalreset för att börja om från början?
Testade du att starta om NH och försöka tända/släcka lampan igen innan du raderade allt?

Om z-wave enheten har funnits i RaZberry någon gång tidigare men inte finns kvar i RPi 'Network -> Network Management' så är man tvungen att göra följande för att få in den igen.

1) klicka på 'Exclude device' samt tryck på enhetens speciella knapp
2) klicka på '(Re-)include device' samt tryck på enhetens speciella knapp

Om du vill börja om från början klickar du på knappen 'Reset controller'.

RH_Dreambox
Posts: 69
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Södra Säm, Västra Götaland
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by RH_Dreambox » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Tack hekj för all hjälp, men jag får inte till det.
Läget just nu är att brytaren syns i NH. Jag kan se status och effektförbrukning på den inkopplade pluggen.
Försöker jag aktivera den så växlar ikonen status och sedan tillbaka till utgångsläget och brytarfunktionen påverkas inte alls.
Har testat med både 127.0.1.1 och 192.168.xx.xx med samma resultat.
Har startat om NH och även gjort sudo reboot.

Loggar jag in på Z-wave modulen så kan jag där tända och släcka pluggen.
Jag kan där utläsa status för Switches, Sensors och Meters.
Klickar jag på Devices Configuration så finns där ett frågetecken (Device interview is not complete)? Har detta med problemet att göra?
Jag har gått igenom all konfigurering men hittar inte något som borde påverka kommunikationen.

Den i RaZberryn's inbyggda web-servern tycks ha en överordnad funktion som bestämmer dess status.
Har du möjligen fler förslag att komma med? Jag är supernöjd med hård- och mjukvara bara jag får till den här Z-wave funktionen.
Att styra både Tellstick och Z-wave i samma program är "en våt dröm" (som jag ännu inte drömt :-) )
Tellstick - Tellstick Duo - Tellstick Net - Oregon TNGN132N - Raspberry - Z-Wave (RaZberry) - Fibaro HC2 http://www.temp.swedenroots.se/

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

RH_Dreambox wrote:Tack hekj för all hjälp, men jag får inte till det.
Läget just nu är att brytaren syns i NH. Jag kan se status och effektförbrukning på den inkopplade pluggen.
Försöker jag aktivera den så växlar ikonen status och sedan tillbaka till utgångsläget och brytarfunktionen påverkas inte alls.
Har testat med både 127.0.1.1 och 192.168.xx.xx med samma resultat.
Har startat om NH och även gjort sudo reboot.

Loggar jag in på Z-wave modulen så kan jag där tända och släcka pluggen.
Jag kan där utläsa status för Switches, Sensors och Meters.
Klickar jag på Devices Configuration så finns där ett frågetecken (Device interview is not complete)? Har detta med problemet att göra?
Jag har gått igenom all konfigurering men hittar inte något som borde påverka kommunikationen.

Den i RaZberryn's inbyggda web-servern tycks ha en överordnad funktion som bestämmer dess status.
Har du möjligen fler förslag att komma med? Jag är supernöjd med hård- och mjukvara bara jag får till den här Z-wave funktionen.
Att styra både Tellstick och Z-wave i samma program är "en våt dröm" (som jag ännu inte drömt :-) )
"Device interview is not complete" kan vara det som ställer till det, jag får ta och skriva någon form av kod som skriver ut vilka "klasser" z-wave enheterna har stöd för.

Edit2: Har lagt upp NH v3.5.1 som skriver ut lite zwave info om man ger parametern -show_zwave_info vid start.

Dubbelklicka på LXTerminal ikonen.

1) hämta NH v3.5.1
cd /home/pi/nexahome
wget http://nexahome.se/NexaHome_RPi_3.5.1.jar

2) uppdatera filen run_nexahome.sh så att rätt version av NH startas
3) avsluta NH
4) starta NH på nytt

./run_nexahome.sh -d -show_zwave_info

RH_Dreambox
Posts: 69
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Södra Säm, Västra Götaland
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by RH_Dreambox » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Så här ser det ut men det verkar vara problem att starta scriptet:

root@pi-home:/home/pi/nexahome# ./run_nexahome -d -show_zwave_info
bash: ./run_nexahome: Filen eller katalogen finns inte
root@pi-home:/home/pi/nexahome# dir
4.bsh jcommon-1.0.17.jar run_nexahome.sh
5.bsh jfreechart-1.0.14.jar save_temp.bsh
backup mypage.bsh SensorChart.class
car.bsh mySensorChart_temp.png SensorChart.java
console.2013-10-06.log mywebserver SensorChart_old.class
console.2013-12-28.log NexaHome_RPi_3.2.6.jar SensorChart_old.java
console.2013-12-29.log NexaHome_RPi_3.3.0.jar start.bsh
console.2013-12-30.log NexaHome_RPi_3.5.1.jar
console.2013-12-31.log NexaHome.xml
root@pi-home:/home/pi/nexahome# sudo ./run_nexahome.sh -d -show_zwave_info
./run_nexahome.sh: rad 2: cd: /root/nexahome: Filen eller katalogen finns inte
DEBUG { NexaHome } DEBUG
ShellCmd: /usr/lib/jvm/jdk-7-oracle-armhf/jre/bin/java -version
ZWave Device, id: 1, deviceType: Static PC Controller, nodeInfoFrame: [ 114, 96, 129, 143, 38, 152, 134, 138, 43, 70, 119, 32, 34 ]
ZWave Device, id: 2, deviceType: Binary Power Switch, nodeInfoFrame: [ 114, 134, 112, 133, 37, 156, 113, 115, 50, 49, 122, 239, 37 ]
Tellstick - Tellstick Duo - Tellstick Net - Oregon TNGN132N - Raspberry - Z-Wave (RaZberry) - Fibaro HC2 http://www.temp.swedenroots.se/

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian wheezy - TellStick - RaZberry

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

RH_Dreambox wrote:Så här ser det ut men det verkar vara problem att starta scriptet:

root@pi-home:/home/pi/nexahome# sudo ./run_nexahome.sh -d -show_zwave_info
./run_nexahome.sh: rad 2: cd: /root/nexahome: Filen eller katalogen finns inte
DEBUG { NexaHome } DEBUG
ShellCmd: /usr/lib/jvm/jdk-7-oracle-armhf/jre/bin/java -version
ZWave Device, id: 1, deviceType: Static PC Controller, nodeInfoFrame: [ 114, 96, 129, 143, 38, 152, 134, 138, 43, 70, 119, 32, 34 ]
ZWave Device, id: 2, deviceType: Binary Power Switch, nodeInfoFrame: [ 114, 134, 112, 133, 37, 156, 113, 115, 50, 49, 122, 239, 37 ]
Du är inloggad som root, dvs inte usern pi som jag själv använder, uppdatera nedanstående rad i filen run_nexahome.sh

Code: Select all

cd ~/nexahome
-->

Code: Select all

cd /home/pi/nexahome
COMMAND_CLASS_MANUFACTURER_SPECIFIC = "114"
COMMAND_CLASS_VERSION = "134"
COMMAND_CLASS_CONFIGURATION = "112"
COMMAND_CLASS_ASSOCIATION = "133"
COMMAND_CLASS_SWITCH_BINARY = "37"
COMMAND_CLASS_SENSOR_ALARM = "156"
COMMAND_CLASS_ALARM = "113"
COMMAND_CLASS_POWERLEVEL = "115"
COMMAND_CLASS_METER = "50"
COMMAND_CLASS_SENSOR_MULTILEVEL = "49"
COMMAND_CLASS_FIRMWARE_UPDATE_MD = "122"
COMMAND_CLASS_MARK = "239"
COMMAND_CLASS_SWITCH_BINARY = "37"

Konstigt att "37" finns på två ställen.

Jag kollar efter COMMAND_CLASS_BASIC = "32" samt COMMAND_CLASS_SWITCH_MULTILEVEL = "38", jag blir nog tvungen att även hantera "37".

Post Reply