NexaHome

Moderators: hekj, Telldus

larsosca
Posts: 22
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by larsosca » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

moryoav wrote:Great software!
It would be great it you had an option to Load On Startup and have the software load minimized when it loads on Startup.
Hi moryoav
Place a shortcut to NexaHome_....jar in the Startup folder and use the switch
-minimized.
Like this: C:\Users\A...\NexaHome_1.5.2.jar -minimized
The easiest way is to right click the jar-file and select Sent to Desktop as shortcut.
Open properties of the shortcut and add the -minimized switch.
Then copy the shortcut to the startup folder in the All Programs menu.

//Lasse

Tobbe R
Posts: 11
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by Tobbe R » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej!

Har tidigare kunnat nå Nexahome via min Ericson-mobil men med den något nyare Nokia 3720 funkar det inte. Jag får upp en bild men om jag försöker tända eller släcka får jag svar "Okänt filformat". Möjligen ett Nokia-problem men det kanske finns någon som vet vad det är för fel?
Tobbe

Ingolf
Posts: 8
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by Ingolf » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag testar igen...

Jag har ett antal LWMR-210 i mitt hem, som stöder fasta dimlägen.
Vad jag undrar är hur man kan göra för att starta dom i säg 50% som default via någon form av gruppstart. Gärna när man klickar turn all on.
Skrivar man in något i sensor default, eller hur funkar det?

Sen en annan sak som jag funderat över, varför går det så långsamt? jag har ca 5 sec fördröjning mellan varje lampa.

moryoav
Posts: 33
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by moryoav » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

larsosca wrote: Hi moryoav
Place a shortcut to NexaHome_....jar in the Startup folder and use the switch
-minimized.
Like this: C:\Users\A...\NexaHome_1.5.2.jar -minimized
The easiest way is to right click the jar-file and select Sent to Desktop as shortcut.
Open properties of the shortcut and add the -minimized switch.
Then copy the shortcut to the startup folder in the All Programs menu.

//Lasse
Thanks, it would still be nice to have that option in the settings because the name of the jar changes with each version so I'll need to change the link in my startup folder everytime there's a new version. An option in the settings would be simpler...

Also, another issue, it seems the software doesn't really know what was the last command sent to the device (if the command was not sent through NexaHome), for example if I just load the software for the first time after reboot then it doesn't know the state of the devices (on or off). This can be easily solved now that we can use TelldusCore.dll, because the new API has a function for getting the last command sent to a receiver. It's quite reliable. I'm using it for my MediaPortal plugin. I don't remember the syntax right now but I'm sure you can find it in the documentation.

Again, great software! Thanks!

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Use tdLastSentCommand()

If the last sent command is TELLSTICK_DIM you can find out the value from tdLastSentValue()
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

larsosca
Posts: 22
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by larsosca » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

moryoav wrote:Thanks, it would still be nice to have that option in the settings because the name of the jar changes with each version so I'll need to change the link in my startup folder everytime there's a new version. An option in the settings would be simpler...
Hi
I've solved it by having the NexaHome...jar I'm currently running in a separate folder renamed to "NexaHome.jar" only.
Hence, the short-cut is always working.
//Lasse

grahnen
Posts: 38
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by grahnen » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Svar B: Det går inte att få något speciellt att utföras precis då Mode ändras, det är dom events som redan ligger i listan under Queue fliken som utförs, om dessa ska utföras eller ej är beroende av aktuell Mode och den Mode som valdes vid programmeringen av eventet.
Är dett något som du tänkt implementera? Jag är även ute efter att när jag väljer mode away så ska dels endel lampor släcka samt endel timers gå igång. Det jag saknar är när jag väljer away så vill jag kunna välja device altid off och då skickas alltid ett off kommando direkt när man går in i detta mode.


För närvarande finns ingen möjlighet att få olika bilder beroende på aktuell Mode, men däremot så kan du skriva in nedanstående text som kommer att ersättas med aktuell Mode:
#MODE#
Om jag förstår dig rätt så kan jag isåfall använda en bild men jag kan inte få att bilden ändras när mode status ändras utan isåfall är det en kompliterande text som ändras över bilden.
Jag är även ute efter att ha kunna se status på aktuell level via hemsidan gärna på samma sätt som on off. I mitt fall tänkte jag mig 4 bildsymboler runt om lampbilden där jag kan trycka 25 50 75 100 % och där aktuell status syns genom att den bilden byts ut till en annan.


grahnen wrote:5. Relästyrning
B: Går det använda vilkor i programmet tex om device gardin upp = ON så är device gardin ner = OFF
Svar: förstår inte frågan
Jag tänkte mig vilkor som "IF device (Fönster lampa kök) = on THEN device (Tak lampa kök) = off
Vilket gör att så fort Fönsterlampa kök tänds, om det är manuellt via hemsida eller via timerstyrning så skickas även off till taklampan.


Eller

om device (Power Hemmbio) = on THEN device (Taklampa Vardagsrum) = level 25 AND device (Fönster lampa Vardagsrum) = level 25
Så dimmras belysningen ner när jag slår på brytaren till hemmabion.
Man kanske till och med kan tänka sig att man även kan hämta status om lamporna är off så händer inget men om de är on så dimmras de ner till 25%

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

larsosca wrote:Att dimma var lampa för sig går bra till fasta lägen nu men när man vill ha 100%=ON så släcks lampan 4-5 sekunder innan den tänds igen med ON. Efter att ha satt en mottagare till 50% och sedan till ON visar loggen:
2010-02-02 22:29:32 :ON: (50%) Turning on device: 14 Kök (5 spot) - ok
2010-02-02 22:29:54 :ON: Turning on device: 14 Kök (5 spot) - ok

Grupp fungerar inte alls att dimma, jag har en grupp med bara dimmbara självlärande mottagare, när jag väljer 50% så släcks de först och tänds med ON.
I loggen står det:
2010-02-02 21:20:54 :ON: Turning on device: 13 Kök (3 spot) - ok
2010-02-02 21:21:06 :ON: Turning on device: 14 Kök (5 spot) - ok
2010-02-02 21:21:17 :ON: Turning on device: 15 Kök (vitrin) - ok
2010-02-02 21:21:29 :ON: Turning on device: 16 Kök (fläkt) - ok

Är det nåt jag missar eller är Level inte meningen att fungera i Group
Har släppt en ny release, nu ska förhoppningsvis även grupper gå att dimma samt att kommando On slår på lampor med samma nivå som senast, dvs inte alltid 100%.
micke.prag wrote: Use tdLastSentCommand()

If the last sent command is TELLSTICK_DIM you can find out the value from tdLastSentValue()
NexaHome läser numera av aktuell status och ljusstyrka vid uppstart om man har angivit TelldusCore.dll som Executable.

http://hem.bredband.net/hekj/nexahome/N ... _1.5.3.jar

/Henrik

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ingolf wrote:Jag har ett antal LWMR-210 i mitt hem, som stöder fasta dimlägen.
Vad jag undrar är hur man kan göra för att starta dom i säg 50% som default via någon form av gruppstart. Gärna när man klickar turn all on.
Skriver man in något i sensor default, eller hur funkar det?
Senaste versionen av NexaHome tänder dimbara lampor med samma ljusstyrka som senast.
Ingolf wrote:Sen en annan sak som jag funderat över, varför går det så långsamt? jag har ca 5 sec fördröjning mellan varje lampa.
Om du har angivit TelldusCore.dll som Executable så ska det numera gå lite snabbare.

/Henrik

moryoav
Posts: 33
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by moryoav » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Thank you! I installed the latest NexaHome and it does what you said - it reads the state of the devices on Startup... but that's it! If a device is changed out side of the software (very likely! either using a remote control or a different software) then NexaHome will not know about it.

The easy programming solution: a timer every 5 minutes that'll run and update the current state.
The more difficult but more correct solution: attach a listener to the events sent by tellstick. I'm not sure this is supported, we'll have to hear from the developers about that...

Anyway, thanks!

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

From version 2.1.0 you can register your application for a callback (tdRegisterDeviceEvent) when the state of a devices changes. I am not sure how you do that in Java though.

This function works across processes. There is even one (tdRegisterDeviceChangeEvent) for notification of other attributes, such as devicename, removed devices and added devices.

We have no timeframe for 2.1.0 yet though.
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

moryoav
Posts: 33
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by moryoav » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

micke.prag wrote:From version 2.1.0 you can register your application for a callback (tdRegisterDeviceEvent) when the state of a devices changes. I am not sure how you do that in Java though.

This function works across processes. There is even one (tdRegisterDeviceChangeEvent) for notification of other attributes, such as devicename, removed devices and added devices.

We have no timeframe for 2.1.0 yet though.
Worth the wait... I would definitely like to include that in my MediaPortal plugin as well.

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

moryoav wrote:Thank you! I installed the latest NexaHome and it does what you said - it reads the state of the devices on Startup... but that's it! If a device is changed out side of the software (very likely! either using a remote control or a different software) then NexaHome will not know about it.

The easy programming solution: a timer every 5 minutes that'll run and update the current state.
http://hem.bredband.net/hekj/nexahome/N ... _1.5.4.jar

/Henrik

moryoav
Posts: 33
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by moryoav » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hekj wrote:
moryoav wrote:Thank you! I installed the latest NexaHome and it does what you said - it reads the state of the devices on Startup... but that's it! If a device is changed out side of the software (very likely! either using a remote control or a different software) then NexaHome will not know about it.

The easy programming solution: a timer every 5 minutes that'll run and update the current state.
http://hem.bredband.net/hekj/nexahome/N ... _1.5.4.jar

/Henrik
You're the best! :-) Another options that could be even simpler is to simply run the "current-state-update" whenever:
1) the program window becomes visible (returns from minimized to focus).
2) a host makes contact with the server.
3) the software's context menu in the task bar becomes visible.

These are really the only 3 options that I can think of... And option #2 will allow you to always see the current state when you connect to the server (which is the most useful feature for me, I have to admit. I'm controlling the heating from my cell phone on my way from work...).

Thanks again.

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

grahnen wrote:Jag är även ute efter att ha kunna se status på aktuell level via hemsidan gärna på samma sätt som on off. I mitt fall tänkte jag mig 4 bildsymboler runt om lampbilden där jag kan trycka 25 50 75 100 % och där aktuell status syns genom att den bilden byts ut till en annan.
Lägg till variabeln percent enligt nedanstående exempel:

Code: Select all

<!-- device="Sovrum (fönster)" on="100.png" off="0.png" onoff="onoff.png" percent="25:25.png, 50:50.png, 75:75.png" -->
http://hem.bredband.net/hekj/nexahome/N ... _1.6.0.jar

/Henrik

Post Reply