Tips: Att visa sensordata grafiskt

Moderators: hekj, Telldus

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: Att visa sensordata grafiskt

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Mullemeck wrote:Jag undrar om det finns nagon grans for hur manga "timers" man kan ha i start.bsh eller om det gar att optimera?
...
Jag har markt att graferna skapas bara ibland men temperaturloggingen fungerar fint hela tiden. Jag har tagit bort i slutet av varje bsh-fil att en ny timer skall starta for att inte fa bsh-busy.
...
Har funderar jag pa "keep=" - funktionen, ar det battre att ha en langre tid om man har manga grafer att ladda?
Det ska inte finnas någon övre gräns.

Om du tar bort skapandet av timer i slutet av filerna så kommer ingen ny bild skapas för denna graf.

Keep används för att tala om hur gammal bilden får vara innan den måste hämtas från disk på nytt, dvs värdet 30 borde fungera.

Om du genererar många grafer på kort tid så hinner inte burken göra något annat än att skapa grafer, CPU lasten blir 100%.

Pee
Posts: 43
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Visa labels

Post by Pee » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hekj wrote: Jag har uppdaterat SensorChart, har lagt till legend, hämta java och class filerna på nytt samt testa följande:

SensorChart.initGraph(labels.length, tickUnitSize);
-->
SensorChart.initGraph(labels.length, tickUnitSize, true);

Har själv inte testat, dvs om det inte funkar så vet du varför... :oops:
Tack hekj för att du tar dig an även detta.
Har hämtat nya (ändrade) class och java filerna men kan inte hitta "SensorChart.initGraph(labels.length, tickUnitSize);" i SensorChart.java så jag vet inte hur jag ska ändra för att få in legend. Det funkar som vanligt med de nya filerna, så långt allt väl...

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Visa labels

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Pee wrote:
hekj wrote: Jag har uppdaterat SensorChart, har lagt till legend, hämta java och class filerna på nytt samt testa följande:

SensorChart.initGraph(labels.length, tickUnitSize);
-->
SensorChart.initGraph(labels.length, tickUnitSize, true);

Har själv inte testat, dvs om det inte funkar så vet du varför... :oops:
Tack hekj för att du tar dig an även detta.
Har hämtat nya (ändrade) class och java filerna men kan inte hitta "SensorChart.initGraph(labels.length, tickUnitSize);" i SensorChart.java så jag vet inte hur jag ska ändra för att få in legend. Det funkar som vanligt med de nya filerna, så långt allt väl...
Jag använder SensorChart.initGraph() metoden i min mypage.bsh samt temp.bsh, leta efter anropet i ett av dina bsh script.

Pee
Posts: 43
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Visa labels

Post by Pee » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hekj wrote: Jag använder SensorChart.initGraph() metoden i min mypage.bsh samt temp.bsh, leta efter anropet i ett av dina bsh script.
Hittade i varje fall "SensorChart.initGraph(labels.length, 1);" i mypage.bsh. Ersatte med "SensorChart.initGraph(labels.length, 1, true);".
Hittade den inte på fler ställen.
Det funkade, naturligtvis!
Om jag använder "tickUnitSize" istället för 1 så funkar grafen men jag får Undefined argument: tickUnitSize :at Line...... i Nexahome console.

Stort tack för snabb feedback.

Mullemeck
Posts: 13
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: Att visa sensordata grafiskt

Post by Mullemeck » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej!

En enkel fråga förhoppningsvis: om man vill länka till en bild som finns på hårddisken via Nexa-HTML som inte går via mypage.bsh hur går man till väga då? Har testat mina grundläggande HTML-kunskaper utan framgång :?

Anledningen till frågan är att min Raspberry PI inte är så snabb på att generera trender och laddar man sidan från t ex sin mobil så får man uppdatera två ggr innan bilden visas (+ lång väntetid), så jag tänkte istället generera en trend några ggr per dygn via .bsh och låta HTML-sidan peka på den bildfilen istället.

Mvh

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: Att visa sensordata grafiskt

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Mullemeck wrote:En enkel fråga förhoppningsvis: om man vill länka till en bild som finns på hårddisken via Nexa-HTML som inte går via mypage.bsh hur går man till väga då? Har testat mina grundläggande HTML-kunskaper utan framgång :?

Anledningen till frågan är att min Raspberry PI inte är så snabb på att generera trender och laddar man sidan från t ex sin mobil så får man uppdatera två ggr innan bilden visas (+ lång väntetid), så jag tänkte istället generera en trend några ggr per dygn via .bsh och låta HTML-sidan peka på den bildfilen istället.
Lägg in följande i din html fil (ändra path till bilden på din RPi).

Code: Select all

<!-- dynamic="picture_name" url="file:///c:/apps/nexahome/my_picture.png" keep="30" -->

<div style="position: absolute; top: 5px; left: 15x">
<img src="#DYNAMIC#picture_name#" border="1" />
</div>

johmei
Posts: 23
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: Att visa sensordata grafiskt

Post by johmei » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej, tack för en stilig lösning för grafisk representation av sensorloggarna.

Jag har skaffat mig tre sensorer som jag håller på och "kalibrera" genom att använda "adjust" i parametersfältet av NH. Sedan jag ställt in adjust (vid 16 igår för blå/kitchen och 7 i morse för svart/outside) har mina linjer blivit väldigt ryckiga. Den gröna linjen på bilden är alltså inte justerad. Om man sedan tittar i loggarna så ser man att det kommer in värden som verkar ojusterade, vad kan detta bero på? Kan det fixas?
Använder en RPI med Telldus Duo och Clasohlsons billiga temp/humid sensorer.
Skärmavbild 2015-03-05 kl. 11.37.53.png
Skärmavbild 2015-03-05 kl. 11.37.53.png (30.34 KiB) Viewed 7473 times
Skärmavbild 2015-03-05 kl. 11.44.53.png
Skärmavbild 2015-03-05 kl. 11.44.53.png (36.58 KiB) Viewed 7473 times

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: Att visa sensordata grafiskt

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

johmei wrote:Hej, tack för en stilig lösning för grafisk representation av sensorloggarna.

Jag har skaffat mig tre sensorer som jag håller på och "kalibrera" genom att använda "adjust" i parametersfältet av NH. Sedan jag ställt in adjust (vid 16 igår för blå/kitchen och 7 i morse för svart/outside) har mina linjer blivit väldigt ryckiga. Den gröna linjen på bilden är alltså inte justerad. Om man sedan tittar i loggarna så ser man att det kommer in värden som verkar ojusterade, vad kan detta bero på? Kan det fixas?
Använder en RPI med Telldus Duo och Clasohlsons billiga temp/humid sensorer.
Har du testat att spara ändringarna genom att välja menyalternativ 'File --> Save' eller startat om NexaHome?

johmei
Posts: 23
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: Att visa sensordata grafiskt

Post by johmei » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hekj wrote:
johmei wrote:Hej, tack för en stilig lösning för grafisk representation av sensorloggarna.

Jag har skaffat mig tre sensorer som jag håller på och "kalibrera" genom att använda "adjust" i parametersfältet av NH. Sedan jag ställt in adjust (vid 16 igår för blå/kitchen och 7 i morse för svart/outside) har mina linjer blivit väldigt ryckiga. Den gröna linjen på bilden är alltså inte justerad. Om man sedan tittar i loggarna så ser man att det kommer in värden som verkar ojusterade, vad kan detta bero på? Kan det fixas?
Använder en RPI med Telldus Duo och Clasohlsons billiga temp/humid sensorer.
Har du testat att spara ändringarna genom att välja menyalternativ 'File --> Save' eller startat om NexaHome?
Japp, save efter varje ändring. Har gjort flera ändringar under dagen och det fortsätter på samma sätt oavsett vilken jag justerar.
Kan de störa varandras signaler på något sätt eftersom de står precis bredvid varandra nu under kalibrering för att ha samma miljö?!
Jag la adjust på gröna/bedroom innan lunch och efter det ser den kurvan "skakig" ut.
Jag har nu nollat alla adjust och ska se om allt lugnar ner sig.
Skärmavbild 2015-03-05 kl. 15.38.25.png
Skärmavbild 2015-03-05 kl. 15.38.25.png (11.58 KiB) Viewed 7466 times
(jag har ingen aning varför blå och svart ryckte till vid 14 tiden då jag inte är hemma vid sensorerna?)

johmei
Posts: 23
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: Att visa sensordata grafiskt

Post by johmei » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Körde utan adjust igår kväll och datan var inte längre hackig.

Ställde sedan sensorerna på sina respektive platser och med liten adjust på endast Bedroom för att se om det var störningar mellan sensorerna, men så verkar inte fallet vara då Bedroom hoppar mellan adjusted och non-adjusted värden hela tiden. :roll:
Jag kör starttimer på 300s för temp och humidity men det skall väl inte orsaka några problem?!
Får köra okalibrerat tills vidare..
150306-Skarmklipp.PNG
150306-Skarmklipp.PNG (41.05 KiB) Viewed 7430 times
För övrigt sammalika för fuktighet där jag har 2/-2 justeringar på Outside och Kitchen.
150306-Skarmklipp2.PNG
150306-Skarmklipp2.PNG (51.44 KiB) Viewed 7430 times

Bigert
Posts: 61
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: Att visa sensordata grafiskt

Post by Bigert » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Så snygga lösningar ni har. Här måste skruvas en helg ser jag.
Tellstick Duo Batch3 FW5, Nexa/Jula-brytare, temp-mätare (Teknikmag), fuktmätare Ebay, HP MCE MS Remote, Efergy R2, Conrad-antenn.
EventGhost 0.4.1R1600, Telldus Center 2.1.1, SunTracker, EventPhone, websocketsuite, Win7x64, MySQL.

/Bigert

Post Reply