Vilka dimmers stödjer fasta dimlägen och mjuk dimning?

Moderator: Telldus

summersurf12
Posts: 1
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Vilka dimmers stödjer fasta dimlägen och mjuk dimning?

Post by summersurf12 » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ikeas Koppla dimmer är som bekant ur produktion. Den hade två fina finesser:
1. Fasta dimlägen.
2. Mjuk övergång till nytt dimläge.

Jag undrar vilka plug-in-dimmers som finns på marknaden nu stödjer åtminstone fasta dimlägen, och vilka man kan styra via TellStick med något API.

I förlängningen vill jag åstadkomma även mjuk dimning, men det kan man ju programmera själv genom att skicka upprepade kommandon, förutsatt att man vet vad den hade för läge innan.

Några hårdvaruförslag? Tack!

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Alla ArcTech selflearning (Nexa, Proove m.fl.) stödjer absoluta dimvärden. Dock sker övergången så här:
*) Om föregående nivå är off, dimma mjukt till vald nivå
*) Om den redan är på, hoppar den direkt (d.v.s. icke mjuk övergång)

ArcTech codeswitch går ej att ställa en absolut dimnivå.

Fr.o.m. version 2.0.0-beta2 så väntar telldus-core på att TellStick ska sända klart innan den returnerar. Det går med andra ord bra att köra följande:

Code: Select all

for(unsigned char i = 1; i <= 255; ++i) {
  tdDim(id, i);
}
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

z3eed
Posts: 13
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by z3eed » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Asså, jag får inte absoluta värden att funka med LWMR-210.

Den svarar på on/off och på så sätt kan man sätta dimmernivå.
Men jag vill ju kunna sätta nivån även när jag inte ser lampan.
O med tanke på den delay som finns med tellsticken så blir de svår timeing.. ;)

Men har ni några tips?

Jag har lärt upp den som NEXA, Self Learning dimmer i Telldus Center.
Men den tar inte emot mina tdtool.exe kommandon.
Batch 8 använder jag.


******* EDIT *********

Hehe, ibland är man för snabb för att man hittar en post som passar ens fråga.
Hittade felet.
tdtool.exe --dimlevel 100 --dim 5 <-- så ska de ju se ut :D

davidjonsson
Posts: 3
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by davidjonsson » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

micke.prag wrote:

Code: Select all

for(unsigned char i = 1; i <= 255; ++i) {
  tdDim(id, i);
}
Hur snabbt switchar dessa? Jag vill switcha minst 20 gånger per sekund, gärna 70.

David

Bunker
Posts: 35
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by Bunker » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag har själv inte tagit mig tid att testa absolutvärdesdimning med mina Nexa LWMR-210.

Däremot märkte jag att det är skillnad mellan dom som är producerade ca 2009-05 jämfört med den nya batchen som jag köpte hos Kjell för en vecka eller två sen som är producerade 2009-11 (antar att det är produktionsmånad som står på etiketten).

De äldre dimmar upp mjukt från avstängt men stänger av direkt.

De nya dimmar upp mjukt från avstängt och dimmar ut mjukt vid avstängning.

Av det drar jag slutsatsen att produktutveckling pågår löpande hos Arctech och att det kan ha förändrats eller kan komma att förändras.

Om jag hittar något intressant när jag testar absolutvärdesdimning så återkommer jag.

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Vi upptäckte liknande saker på vanliga dimmar redan innan selflearning kom.

Även absolut-dimning är något som vi försökt pusha ArcTech på att lägga till. Det är något som vi än idag inte fått bekräftat :P
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

erikr
Posts: 12
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm

Post by erikr » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag läste i en annan post att vissa nexa-pluggdimmers dimmar mjukt mellan lägen när man sätter ett absolutvärde. Är det någon som kan ge tips om vad man ska titta efter för att vara så säker som möjligt på att man får tag på rätt grej? :)

Tänker mest på Nexa-prylar på Kjell&Co...

Mellon
Posts: 6
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by Mellon » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

@erikr, jag var och köpte en självlärande dimmer (Nexa) ifrån Kjell & co för två dagar sedan. För mig dimmar den som följande:

från avstängd till godtyckligt värde, görs en snygg fade.
från godtyckligt värde till annat godtyckligt värde, omedelbart
från godtyckligtvärde till avstängd, omedelbart.

Om du hittar någon dimmer som går mjukt mellan olika absolutvärden så säg gärna till då jag tycker att det är en trevligare effekt.

Mårten
Posts: 9
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Uppsala

Post by Mårten » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Någon som vet om det bara är de självlärande NEXA-fjärrbrytarna som har absolutvärdesfunktion?

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Mårten wrote:Någon som vet om det bara är de självlärande NEXA-fjärrbrytarna som har absolutvärdesfunktion?
Bara självlärande,


Vi har några sådana här:
http://www.walltinstore.se/product_info ... ucts_id=64
Dom dimmar mjukt mellan alla lägen. Om alla batcher gör det kan jag inte svara på.
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

Bunker
Posts: 35
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by Bunker » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

micke.prag wrote:
Mårten wrote:Någon som vet om det bara är de självlärande NEXA-fjärrbrytarna som har absolutvärdesfunktion?
Bara självlärande,


Vi har några sådana här:
http://www.walltinstore.se/product_info ... ucts_id=64
Dom dimmar mjukt mellan alla lägen. Om alla batcher gör det kan jag inte svara på.
Fast Mårten kanske menade om det fanns något annat märke? Visst kör väl Proove samma hårdvara som Nexa?

fredrik.jacobsson
Site Admin
Posts: 284
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Post by fredrik.jacobsson » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Är det någon som kan bekräfta att LWMR-210 går att styra med absolut-dimmning?
Fredrik Jacobsson
Telldus Technologies

krambriw
Posts: 654
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by krambriw » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ja, det går fint. Dock ej mjuk dimning utan snabb. Provat preset lägen mellan 0-15, alla fungerar

Har använt en RXmitter från RFXCOM för testen

mvh Walter

erikr
Posts: 12
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm

Post by erikr » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

@krambriw: Kan du inte göra samma test med dimmerpuckarna för inmontering vid tillfälle, tack söta snälla? 8)

krambriw
Posts: 654
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by krambriw » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

OK, nästa vecka, är borta till Fredag :wave:

Edit: NEXA LCMR-300 fungerar likadant, nivå 0-15, RFXmitter, allt OK

Post Reply