Koppla isär 443 Hz sensor med väggkontakt

Moderator: Telldus

Post Reply
daver690
Posts: 2
Joined: Sat Dec 21, 2019 11:11 pm

Koppla isär 443 Hz sensor med väggkontakt

Post by daver690 » Mon Jan 25, 2021 8:15 pm

Jag har en normal 433 Hz väggkontakt som den här fast från Nexa:

https://telldus.com/en/p/smart-socket-w ... e-control/

Modellen som jag har har ingen inlärningsknapp på själva kontakten, man sätter bara in den i väggen och klickar på en knapp på en 433 Hz fjärrkontroll eller sensor så kopplas de ihop.

Jag har en Telldus Tellstick men jag "råkade" koppla ihop väggkontakten direkt med både en Telldus magnetsensor och rörelsesensor (433 Hz) här:

https://telldus.com/en/p/motion-sensor/
https://telldus.com/en/p/slim-sensor-fo ... nd-window/

Grejen är att det står inget om att koppla isär sensorerna med 433 Hz väggkontakter from sensorernas sida i manualen. Om man skulle ha en Telldus väggkontakt som i första länken med en inlärningsknapp skulle jag gissa att man kan koppla isär sensorn med knappen från kontaktens sida.

Finns det något sätt att koppla isär en Telldus 443 magnet- eller rörelsesensor från sensors sida? Kan man helt nollställa dem kanske? Jag försökte en hel del saker som att trycka 2 gånger på knappen på magnet-sensorn och koppla i väggkontakten eller hålla inne knappen på magnet-sensorn i flera sekunder och göra samma sak. Jag försökte också öppna och stänga magnetsensorn och koppla in väggkontakten för att på så sätt skicka en av-signal och hoppas av väggkontakten skulle förstå det men inget fungerade.

Det känns lite fånigt att ha en sensor som är permanent kopplad till en kontakt i huset bara, men ena är ju från Telldus och den andra från Nexa så det finns ju inga garantier att de ska fungera tillsammans.

etompau
Posts: 2375
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Koppla isär 443 Hz sensor med väggkontakt

Post by etompau » Tue Jan 26, 2021 6:28 am

Du får vända på problemet och radera minnet i mottagaren (väggkontakten).
Eftersom det tycks vara en väggkontakt utan upplärningsknapp så kan du tömma minnet genom att skicka en "grupp från-signal" från fjärrkontrollen när mottagaren är i upplärningsläget. Hela minnet töms då och du kan därefter börja om med upplärning enl. önskemål.

Ett annat alternativ är att lära upp mottagaren med samma kod upprepade gånger, då kastas tidigare koder ut allteftersom nya kommer in (FIFO-minne).

daver690
Posts: 2
Joined: Sat Dec 21, 2019 11:11 pm

Re: Koppla isär 443 Hz sensor med väggkontakt

Post by daver690 » Wed Jan 27, 2021 6:39 pm

Tack! Det fungerade jättebra :)

Jag tänkte inte på att den funktionen på en fjärrkontroll rensar allt på mottagaren men det är ju precis det det står att den gör. Tack igen!

Post Reply