Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Moderator: Telldus

Paxman
Posts: 64
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by Paxman » Tue Oct 20, 2020 6:52 pm

En intressant sak jag kom att tänka på nu är att jag gjorde som jag skrev tidigare; lade till en händelse i Live! att jag ska få en notis ifall lufttrycket går över 1100. Detta skedde inte när sensorn hängde sig på 1139,7 idag vid halv tre på eftermiddagen.

Om det nu är sensorn som skickar felaktiga värdet så borde väl Live! skicka notisen när värdet hoppar från 1017,0 till 1139,7 som det gjorde idag? Felet kanske ligger i Live!...

etompau
Posts: 2334
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by etompau » Tue Oct 20, 2020 7:02 pm

Paxman wrote:
Tue Oct 20, 2020 6:46 pm
etompau wrote:
Tue Oct 20, 2020 5:41 pm
Ang. 3,3 V så finns det många billiga spänningsmoduler som fixar detta.
Bidrar dessa men stabilare spänning också? Uppenbarligen hade jag ju problem tidigare med att trycksensorn hängde sig när spänningen stördes till iPhone-laddaren. Vem vet, kanske beror det senaste strulet på samma sak, även om det tar sig andra uttryck och inte längre beror på en Nexabrytare i samma grendosa.
Ja, regulatorn justerar och strävar efter att hela tiden hålla konstant 3,3 V på utgången när belastningen på utgången varierar.

Paxman
Posts: 64
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by Paxman » Tue Oct 20, 2020 7:10 pm

etompau wrote:
Tue Oct 20, 2020 7:02 pm
Ja, regulatorn justerar och strävar efter att hela tiden hålla konstant 3,3 V på utgången när belastningen på utgången varierar.
Reglerar den även om ingångsspänningen varierar? Det känns ju som att det har varit problem för mig.

Jag testa med någon regulator. Hittade dessa som verkar smidiga: https://pchbutik.se/volt-dc-dc/157-3-pa ... sdack.html

etompau
Posts: 2334
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by etompau » Tue Oct 20, 2020 7:14 pm

Paxman wrote:
Tue Oct 20, 2020 7:10 pm
etompau wrote:
Tue Oct 20, 2020 7:02 pm
Ja, regulatorn justerar och strävar efter att hela tiden hålla konstant 3,3 V på utgången när belastningen på utgången varierar.
Reglerar den även om ingångsspänningen varierar? Det känns ju som att det har varit problem för mig.

Jag testa med någon regulator. Hittade dessa som verkar smidiga: https://pchbutik.se/volt-dc-dc/157-3-pa ... sdack.html
Ja dom funkar säkert ockås bra. Regulatorn är av sk. linjär typ. Den hos electrokit är en switchad typ som ger en högre verkningsgrad. Spelar säkert ingen roll för dina grejor.

Paxman
Posts: 64
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by Paxman » Tue Oct 20, 2020 7:18 pm

Då så...då blir det det är 3-packet. Alltid bra att ha en i reserv om man löder med boxhandskarna på eller om det dyker upp något annat kul projekt framöver.

Jag gissar att jag ska fortsätta mata Nanon med 5 V från iPhone-laddaren och sätta regulatorn på utgående ström för sensorn och 433-sändaren?

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by tronde » Tue Oct 20, 2020 11:02 pm

VIKTIG:

Arduino nano har en innebygget 3,3V regulator som gir ut 3,3V på pinnen merket 3V3. Man behøver IKKE ekstra regulator for å drive en 3,3V sensor.

PROBLEMET med de sensorene som ikke er 5V tolerante er den spenningen som ligger på arduinoens datapinner (SDA og SCL). De er 5V ut av arduinoen, og arduinoen forventer signaler inn som følger de nivåene 5V logikkretser bruker. Sensoren tåler ikke 5V, så det må en tilpasning til.

Det man behøver er det som kalles en "level shifter". Den tilpasser signalene slik at sensoren alltid ser 3,3V på datainngangene, mens arduinoen alltid ser 5V på sine.

For eksempel slike.https://www.ebay.com/itm/5-Stuck-4-Kana ... 3050668603

Det er mange teorier ute på nettet om at man kan klare seg kun med noen motstander. De teoriene stemmer muligens helt til man kopler på et oscilloscope og ser at spenningen ikke er 3,3V likevel. Mitt eneste råd er å kjøpe en "level shifter" hvis sensoren ikke har en innebygget. Det ser jeg hvis du sender over noen bilder. Du trenger uansett en til lysføleren din, for den vet jeg helt sikkert at ikke har level shifter innebygget.
Last edited by tronde on Tue Oct 20, 2020 11:23 pm, edited 1 time in total.

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by tronde » Tue Oct 20, 2020 11:19 pm

De sensorene som kineserne selger på små kort kan være hva som helst.

Generelt for sensorer er at:

Det finnes kort med sensorer som tåler 5V drivspenning og 5V på datainngangene uten noen tilpasning. Noen av dem funker også helt fint på 3,3V.

Det finnes kort hvor sensoren kun tåler 3,3V direkte.

Det finnes kort hvor de har satt inn en 5V - 3,3V regulator, men som IKKE tåler 5V på datainngangene.

Det finnes kort hvor det er både 5V - 3,3V regulator OG levelshifter.

BMP280 tåler i utgangspunktet kun 3,3V, men det er mange ulike kort å få kjøpt. Man må rett og slett studere kortet for å finne ut hvilken av de tre siste typene man har fått.

Jeg har ikke sett kort uten regulator, men med level shifter, men blir ikke overrasket om det finnes også.

Paxman
Posts: 64
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by Paxman » Wed Oct 21, 2020 8:51 am

Just det Tronde...jag minns att du förklarat detta tidigare, att det är spänningen på datapinnarna som är problemet, så jag beställde ett kit med "level shifters" från tysken på Ebay också.

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by tronde » Wed Oct 21, 2020 2:21 pm

Kan du ikke ta et bilde av begge sider av sensoren din og sende til meg, eller legge ut her?

Hvis det ikke er komponenter på baksiden, holder med ett bilde.

Paxman
Posts: 64
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Vill kunna logga lufttryck, Telldus Live!.

Post by Paxman » Wed Oct 21, 2020 5:05 pm

Det fixar jag Tronde!

Post Reply