Produktförslag: mottagare

Moderator: Telldus

Mårten
Posts: 9
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Uppsala

Produktförslag: mottagare

Post by Mårten » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej!

Har ni funderat på att göra en tellstick som kan lyssna på 433Mhz? Så man kan styra datorn med nexa-fjärr t.ex. Eller snoopa data från trådlösa väderstationer som sänder på samma frekvens.

En idé jag har är att slå på motorvärmaren till bilen när det blir kallare än en viss temperatur. Dessutom ska den slås på en eller två timmar innan man vaknar. Vilket datorn också styr genom att dimma upp lamporna sakta, så man får simulerad gryning även på vintern. (Samma som typ biolight eller philips nya väckarklocka).

Det går ju att få temperaturen från internet, men det vore roligare att mäta själv.

/Mårten

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ett par av våra kunder använder utrustning härifrån för att mäta temperaturen och sedan styra mottagarna. Kolla runt lite på deras forum så kan du nog hitta ett par praktiska exempel.
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

linden11
Posts: 2
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Contact:

Post by linden11 » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej

Jag har loggat temp via 1-wire givare och Templog inne och ute ett tag.
Skaffade Telldus dongeln enbart för att kunna trigga larm via Templog.
Tex sätta på fjärrvärmen när jag är på jakt under hösten, starta motorvärmaren m.m.
Funkar klockrent att sätta gränsvärde i Templog där jag anropar tdtool.
Givare finns ju som sakt på temperatur.nu och Templog finns gratis på mrsoft.fi.
Besviken på att det strular så mycket med Nexa PA3-3300 men fick tag i Proove EL2000 funkar bättre både räckvidd och när man schema lägger.

jocke
Posts: 7
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by jocke » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag skulle även vilja 'höra' mina IR sensorer till larmet så att man kan använda funktionen i dessa för styrning av ljus mm när man är hemma.

w33zl
Posts: 48
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by w33zl » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag skulle vilja utveckla förslaget om att ha en mottagarmodul.

Det vore en intressant med en mottagare för att kunna fånga upp signaler som skickas till lika mottagare från en fjärr. Med den funktionen skulle det bli möjligt att logga alla av/på-slag, avgöra om en enhet (troligen) är aktiverad eller ej samt även att låta datorn "lära sig" en Self Learning-kod från en fjärr. Det skulle även ge möjlighet att programmera in flera grupp-koder i mjukvaran (trigga på kod X från någon fjärr/knapp och aktivera sedan koderna R, V, Y samt Z).

Mottagarmodulen bör helst vara i samma kapsling.

x1/9
Posts: 1
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by x1/9 » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

med en mottagarmodul så skulle man relativt enkelt skapa ett hemlarm som slår på belysning och startar en siren samt möjligen också ringer upp min mobil om jag fått påhälsning även brandlarm och störm larm borde gå att fixa.
Om inte priset vore astronomiskt så är jag en potentiell köpare!

Jaxån
Posts: 185
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by Jaxån » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Men 1 wire givare borde detta kunna göras enkelt, till en lägre kostand. Man får dock dra en kabel (två trådar) till givarna.

För fjärrstyrning, ta en titt på Lirc. Med den kan man få datorn att lära sig en vanlig IR-fjärrkontroll. Och via den styra till och frånslag via tellsticken.

Det ger en point of failure, din dator. Men utan datorn skulle de där funktionerna inte fungera ändå. Finns små enkla datorer som man kan programmer, som vissa routrar har usb och går att programmera i Linux. Annars finns även billiga NAS, som Linnksys NSLU 2, som man kan placera ut på strategiska ställen i huset.

Eller kanske LinuxMCE är vad ni vill ha? Den kan dock vara krånglig att få igång...
Använder inte MSN eller ICQ. Bara XMPP (Jabber): anders.jackson@astrakan.hig.se

erikr
Posts: 12
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm

Post by erikr » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag tycker det är helt märkligt att detta inte finns ännu? Eller gör det? Är det någon som vet? Inte ska man behöva joxa reda på någon gammal datafjärr och hacka den för att ta emot kommandon nu när vi skriver 2010 i kalendern väl??

Är det bara jag som tycker att det vore uppenbart vilken otrolig fördel det skulle kunna vara att ha en dator som centralenhet som "filtrerar" fjärrkontrollskommandon och sensorinformation och webbstyrningar etc så att man får en homogen systemupplevelse. Pinnen + fjärrkontroller + envägskommunikation gör ju att man inte har en susning hur systemet står till, samtidigt som det är omöjligt att göra lite mer avancerade beslut baserat på exempelvis tidpunkter och ljussensorer.

Hur svårt kan det va? En sådan mottagare sitter väl i varenda modul som kostar runt 100-lappen... Varför inte i en USB-pinne?

Jaxån
Posts: 185
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by Jaxån » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Vad vill du ha?

Lösningar brukar vara att man sätter en IR-motagare som känns av av programmet LIR. Sedan kan man få den att göra precis allt som man kan göra med datorn via kommandorad.
Det fungerar med vilken IR fjärrkontroll som helts. Har man sedan även en IR-sändare, så kan man skicka kommandon till alla enheter som man kan styra med IR.

Du kan exempelvis köra olika skalprogram (eller python eller perl) för vissa tangentnedtryck. De kan ju hämta temperaturen och beroende på den och tidpunkte etx göra olika saker.

Men jag har kanske inte förstått vad du vill ha.
Använder inte MSN eller ICQ. Bara XMPP (Jabber): anders.jackson@astrakan.hig.se

erikr
Posts: 12
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm

Post by erikr » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Mjo.. IR-grejjorna har jag hört talas om, men jag tänker mig fördelarna av att kunna använda all billig hårdvara med Nexa m.fl. för att styra huset. Ett tydligt exempel är de väggsändare som man kan placera på bra ställen för att styra specifika funktioner. Ibland är det lite osmidigt att leta efter en fjärrkontroll.

Stickan/systemet ska ju dessutom styra ett helt hus och då blir IR-lösningen lite lidande av att signalen från fjärren inte går genom väggar.

I ett system har man kanske en handfjärr i varje rum, eller i alla fall flera. Då är det bra att det finns inbyggt stöd för flera fjärrkontroller med olika funktion etc.

Det här är väl kanske de viktigaste skillnaderna jag kan komma på på en gång.

krambriw
Posts: 654
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by krambriw » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Du har bara inte sökt tillräckligt bra på detta forum. Det har redan skrivits en hel del om detta

erikr
Posts: 12
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm

Post by erikr » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ok,

Jag är lite osäker på vad du menar med att "det har redan skrivits en hel del om detta". Jag har sökt litegranna, men erkänner att det inte är det lättaste att hitta. Om man (som jag gjort) söker på "mottagare" så får man rättså många träffar och jag är inte så värst påhittig att jag kan komma på något annat bra sökord som skulle ge bättre träffar.

Det jag hittat är att man skulle kunna använda en Remote Wonder som råkar ha en mottagare som kanske fungerar. Men då är det ju en speciell fjärrkontroll. Jag har också hittat en länk till någon "RF04 - USB Telemetry Module" som kanske kunde vara något. Är det detta du menar att man skrivit om tidigigare?

Eftersom du verkar veta vad det står någonstans skulle jag uppskatta om du kunde hjälpa mig med konkreta pekare till trådar eller bra sökord som jag borde kommit på själv?

erikr
Posts: 12
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm

Post by erikr » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hmm.. Jag hittade en tråd som kunde vara relevant för andra som hamnar här :)

http://telldus.se/forum/viewtopic.php?t=44

Där nämns ytterligare varianter på hur man kan få till en mottagare. Jag har inte läst i detalj ännu, men det ger ett lite fulhackigt intryck (inte för att det är något fel med det om man vill pillra lite). En grej som heter RFXCOM verkar kunna sköta både sändning och mottagning beroende man köper för variant. Det finns dessutom LAN & WLAN för den som inte vill grejja med USB. Vet ju inte hur det fungerar exakt och det verkar lite småskakigt att handla av fransoser enligt nedan... kanske bättre att handla från USA? :)

http://www.domadoo.fr/produit,467,1,RFX ... ce-COM.htm

Med en kostnad runt dryga tusenlappen så verkar det vara rättså attraktivt jämfört med att sitta och joxa med trasiga termometrar och vad det nu är. Ska fortsätta söka och läsa, men det verkar vara en av de vettigare lösningarna jag sett hittills.

dali
Posts: 24
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Post by dali » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

En rfxcom beställer man smidigast via deras hemsida. Det tog 3 dagar från att jag beställde tills jag hade den hemma. Har du funderingar så är det bara att maila deras support, de svarar snabbt.

naslund
Posts: 97
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Täby

Post by naslund » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

För er som vill ha en mottagare som funkar tillsammans med bla Nexa för under 300:-

kolla här:
http://wiki.nethome.nu/doku.php

Jag kör med den modifierade UPM mottagaren som beskrivs där. Mycket enkel att bygga om man har en lödkolv och väldigt billig i inköp. Dess utom får man Trådlös temp- och fuktmätning.

Mjukvaran är inte helt enkel men om man vill knappa lite kan man ansluta via tex socket och göra lite som man vill med informationen.

Men det skulle ju vara trevligt om telldus kompletterade sitt utbud med en mottagare som sedan var integrerad i deras mjukvara.

Post Reply