Tellstick Net problem with devices and sensors

Moderator: Telldus

Post Reply
gsm
Posts: 40
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Tellstick Net problem with devices and sensors

Post by gsm » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

I have 2 Tellstick Net, one in Holland that is v3 and one in Sweden that is v17
The one in Sweden give me some problems.
I have 13 Proove devices and one Oregon sensor outside and 2 fineoffset sensors inside
One device which is 2 meter from the Tellstick Net does not respond, two Proove devices respond same time, the Oregon device does not work anymore since 20-9 and the 2 fineoffset stop working since 4 days
This is with the v17 Tellstick
In Holland everything works fine but that one is v3
Could it be a version problem ?
Attachments
Tellstick.jpg
Tellstick.jpg (104.24 KiB) Viewed 6338 times

etompau
Posts: 2339
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Tellstick Net problem with devices and sensors

Post by etompau » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

I don't think your problems is related to FW17. I have three Net running FW 17 without any problems with sensors or receivers.
If the sensor update and control of receives cease to work more or less at the same time, I would look at:
- external radio disturbances from electronic equipment etc
- a faulty/hanging transmitter that blocks the transmission to and from your Net
- HW fault in the Net

gsm
Posts: 40
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tellstick Net problem with devices and sensors

Post by gsm » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

OK thank´s for the explanation
I am not in the house and everything is disconnected so i can not be radio disturbances
What do you mean with faulty or hanging transmitter ?
What is HW stand for ?

etompau
Posts: 2339
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Tellstick Net problem with devices and sensors

Post by etompau » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

I have seen a few cases were a wall transmitter has been stucked in continuous transmission and then blocking all other signals. Not a common fault though.
HW= Hardware, the Net box itself.

gsm
Posts: 40
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tellstick Net problem with devices and sensors

Post by gsm » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ok thank´s I have to check it next year because it happen in Sweden in our vacationhouse
Maybe change the position of the sensors special the outside sensor and maybe it is the battery ?
The bar behind the sensor name near the date on the photo is that the indication of the battery ? I have 2 outside sensors, one in Bjurtjärn buiten en one in Varenmos buiten
I exepct I can not check the hardware of the net ? If I can please let me know what I can do !

etompau
Posts: 2339
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Tellstick Net problem with devices and sensors

Post by etompau » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

The signals from the sensors are very weak and sometimes it takes some time of adjustment and change of positions before it works OK.
The same goes for the wall receivers.
A new antenna on the Net can improve the reception a bit, search the forum and you will find some examples. A 433 MHz antenna from Ebay with suitable connector cost abut 2€

Yes the green bar is indicating an OK battery.

Regarding the HW of the Net there is not much you can do yourself.

gsm
Posts: 40
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tellstick Net problem with devices and sensors

Post by gsm » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Thank you very much for your excelent explanation
I will ask my friend if he can check something for me, otherwise I check it when I am back in Sweden.
In the mean while I buy a new antenna, always good to have a spare one

Again thank´s

Post Reply