Magnetkontakt -> Strömbrytare -> Push?

Moderator: Telldus

Post Reply
Klutte
Posts: 9
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Magnetkontakt -> Strömbrytare -> Push?

Post by Klutte » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej!

Jag har verkligen försökt läsa på om magnetkontakter och fiktiva enheter här på forumet men jag får inte till det.

Jag har köpt en magnetkontakt, som jag lyckats koppla till en fysisk fjärrströmbrytare. När jag separerar (öppnar dörren) magnetkontakten så tänds lampan (fjärrströmbrytaren slår till). Så långt allt väl.

Jag har lagt till fjärrströmbrytaren i Telldus Live, jag kallar den enheten "Dörr". Problemet är att den byter inte status (till/från) i Telldus Live när den slår till/av rent fysiskt. Jag har en trigger på att så fort den tänds (dörren öppnas), så ska jag få en push-notifikation. Detta funkar bara då jag själv fysiskt i browsern tänder enheten "Dörr". Men så fort jag använder magnetkontakten så händer inget i Telldus live (dock slår fjärrströmbrytaren till/av).

Är det någon som har haft liknande problem och kanske även en lösning?

Mvh

Klutte


Setup:

Windows 10, IOS 9
TellStick ZNet Lite v1.0.8
Magnetkontakt: https://www.kjell.com/se/sortiment/el-v ... nformation
Fjärrströmbrytare: https://www.kjell.com/se/sortiment/el-v ... 0-w-p50428

etompau
Posts: 2368
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Magnetkontakt -> Strömbrytare -> Push?

Post by etompau » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Problemet är att du har köpt en magnetkontakt på 433 MHz-bandet. ZNet Lite har inte mottagning på detta band, enbart sändning.
Du får köpa en Z-Wave kompatibel sändare för att få ihop din lösning.

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-v ... akt-p50769
http://telldus.se/produkt/magnetsensor-telldus-z-wave/

Klutte
Posts: 9
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Magnetkontakt -> Strömbrytare -> Push?

Post by Klutte » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej, tack för ett snabbt svar!

Jag har köpt en ny magnetsensor nu som kör z-wave, ska testa mer ikväll.

Det jag inte förstår är varför man inte bara kan lägga till magnetkontakten (med z-wave) som en sensor och få push på när en dörr öppnas eller stängs.

Varför måste man köpa till en fjärrströmbrytare och gå omvägen att låtsas hålla på att släcka eller tända en lampa och läsa av fjärrströmbrytarens status i stället för magnetsensorns status?

Jag trodde först att det var fjärrströmbrytaren som kanske var tvungen att stödja z-wave, för det är ju i mitt fall "lampan" som rapporterar tillbaka statusen. Det hela är lite förvirrande tycker jag. Varje komponents roll så att säga.

Tack igen för svaret, förhoppningsvis funkar allt ikväll. :)

etompau
Posts: 2368
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Skåne

Re: Magnetkontakt -> Strömbrytare -> Push?

Post by etompau » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Du behöver inte gå omvägen via en fjärrströmbrytare för att ett push-meddelande ska gå iväg.
Det räcker med att en enhet, i ditt fall magnetkontakten är upplagd som en enhet i Live, ändrar status och då triggar en händelse.
Magnetkontakter och andra "sensorer" syns inte under sensorfliken, där är det enbart mätvärdesgivare (temp/fuktighet/vind etc) som dyker upp. Kan orsaka lite begreppsförvirring.

Klutte
Posts: 9
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Magnetkontakt -> Strömbrytare -> Push?

Post by Klutte » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Aha, det låter ju väldigt bra!

OK, så då ska jag ta bort min fiktiva enhet (fjärrströmbrytaren) och endast lägga upp den nya magnetsensorn och försöka igen.

Klutte
Posts: 9
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Magnetkontakt -> Strömbrytare -> Push?

Post by Klutte » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

@etompau - Stort tack för supporten, nu funkar allt precis som jag ville! :D

Post Reply