TelldusLive fungerar inte

Moderator: Telldus

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Uppdatering:
stefan.persson wrote:Vi diskuterar hur vi ska göra för att bli bättre på att informera. Vi funderar på ett twitterkonto, endast för driftinfo. Fördelen med det är ju att vi kan nå ut också om det är hemsidans hosting som krånglar.
Twitterkontot är startat. Följ oss.
stefan.persson wrote:Schemaläggaren var det mest akuta, vid hög belastning, speciellt kvällstid, slog denna i taket och schemaläggningar kunde försenas upp till en halvtimme. En del utfördes inte alls.
Vi har gjort flera optimeringar, både i databasen och i koden. Vi upplever nu att den klarar mycket högre belastning. Även den gamla är optimerad och uppsnabbad. Dock hittade vi en bugg i nya schemaläggaren som kan få en TellStick Net att hänga sig. Idag kommer de sista servrarna att uppdateras med fix för det. Loggningen i nya schemaläggaren har också hjälpt oss mycket att hitta fel snabbare. Tack ni som har kört i "beta"-läge.
stefan.persson wrote:Vi har också fler planer för databasen, både på kort sikt, och hur vi sedan ska bryta ut sensordatan, vilket innebär väldigt många skrivningar, till en annan bättre lämpad databastyp. Det skulle också kunna innebära att sensorvärden sparas för historik.
Det som vi planerade för kort sikt är utförda. Vi har sparat ca 150 miljoner databasfrågor per månad.
De större planerna och kommer arbetas på sikt. Innan semestrarna håller vi inne på större uppdateringar.
stefan.persson wrote:Tredje problemet handlar om den bugg som beskrevs ovan. När alltför många enheter flyttas på samma gång kan informationen om till vilken server en enhet är ansluten blir fel i databasen för några av de som flyttats.
Vi har haft en manuell fix klar som vi kört med jämna mellanrum. Idag när alla servrar har uppgraderas finns en permanent fix.
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

kenthie
Posts: 142
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by kenthie » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

micke.prag wrote:Uppdatering:
stefan.persson wrote:Vi diskuterar hur vi ska göra för att bli bättre på att informera. Vi funderar på ett twitterkonto, endast för driftinfo. Fördelen med det är ju att vi kan nå ut också om det är hemsidans hosting som krånglar.
Twitterkontot är startat. Följ oss.
stefan.persson wrote:Schemaläggaren var det mest akuta, vid hög belastning, speciellt kvällstid, slog denna i taket och schemaläggningar kunde försenas upp till en halvtimme. En del utfördes inte alls.
Vi har gjort flera optimeringar, både i databasen och i koden. Vi upplever nu att den klarar mycket högre belastning. Även den gamla är optimerad och uppsnabbad. Dock hittade vi en bugg i nya schemaläggaren som kan få en TellStick Net att hänga sig. Idag kommer de sista servrarna att uppdateras med fix för det. Loggningen i nya schemaläggaren har också hjälpt oss mycket att hitta fel snabbare. Tack ni som har kört i "beta"-läge.
stefan.persson wrote:Vi har också fler planer för databasen, både på kort sikt, och hur vi sedan ska bryta ut sensordatan, vilket innebär väldigt många skrivningar, till en annan bättre lämpad databastyp. Det skulle också kunna innebära att sensorvärden sparas för historik.
Det som vi planerade för kort sikt är utförda. Vi har sparat ca 150 miljoner databasfrågor per månad.
De större planerna och kommer arbetas på sikt. Innan semestrarna håller vi inne på större uppdateringar.
stefan.persson wrote:Tredje problemet handlar om den bugg som beskrevs ovan. När alltför många enheter flyttas på samma gång kan informationen om till vilken server en enhet är ansluten blir fel i databasen för några av de som flyttats.
Vi har haft en manuell fix klar som vi kört med jämna mellanrum. Idag när alla servrar har uppgraderas finns en permanent fix.
Tack, bra uppdatering.
Skulle du kunna kommentera detta med att de manuella funktionen för tänd/släck krånglar ?

/Kent

stefan.persson
Posts: 353
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by stefan.persson » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Skulle du kunna kommentera detta med att de manuella funktionen för tänd/släck krånglar ?
Menar du när det inte gick att styra alls, eller att det tog lång tid?

I första fallet tror vi att alla fall går att härleda till TellStick Net som hamnat på fel servrar. Typiskt symptom är att sensorer och status uppdateras (nya schemaläggaren uppdaterar inte status i detta fall, vilket inte vanlig styrning heller ska göra i framtiden), men det går inte att styra. De kan nu fortfarande hamna fel, men det ska i så fall rättas till inom maximalt en kvart (en schemaläggning med standardinställning försöker igen efter denna tid och kommer att utföras, dock försenad) . Vi loggar också när detta händer och har genom detta bland annat identifierat och ska byta ut två TellStick Net som ständigt hoppar från server till server. Målet med loggningen är att försöka se när och varför de hamnar på fel server till att börja med.

Andra fallet, fördröjning vid styrning, tror vi ska vara mycket bättre nu när bland annat databasbelastningen är så mycket lägre. Vi går in och gör stickprov på Telldus Live! under de tider vi vet att belastningen är som högst, och för oss har det gått snabbt. Här kan klart t.ex. tillfälliga nätverksstörningar i egna nätet spela in, men om man fortfarande upplever återkommande problem med detta så skicka ett supportärende så vi kan titta närmare på det individuella fallet.

Vi kommer att ha mindre bemanning nu under ett par veckor, vilket gör att svar på suppportärenden kommer att ta längre tid. Övervakning av servrar (med åtgärd...) har vi dock ändå.
Stefan Persson
Software
Telldus Technologies

stefan.persson
Posts: 353
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by stefan.persson » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Har haft tre kortare avbrott i nätverkstrafiken till vår reservlocation (inte Glesys) under natten och morgonen, vardera mindre än 2 minuter, vilket kan ha märkts för de som ligger på dessa servrar om man har försökt styra just då.

Igår runt 23 tappade en av servrarna också en tredjedel av sina klienter, men de plockades snabbt upp av övriga servrar, och överflyttningen bedömdes fungera som tänkt. Kommer att analysera loggarna vidare på måndag.
Stefan Persson
Software
Telldus Technologies

Herte
Posts: 42
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by Herte » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Återigen problem med Telldus Live! !
Det går inte att släcka en lampa. Efter flera minuter så markerades i Telldus Live! att lampan var släckt, vilket den inte är.
Ser ut som att jag måste starta om min Tellstick.Net, igen.

Vad är det för förklaring från Telldus denna gång?

Carl

kenthie
Posts: 142
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by kenthie » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Detsamma för mig, i lördags var det mycket segt, Söndags bara segt (något bättre)

/K
Herte wrote:Återigen problem med Telldus Live! !
Det går inte att släcka en lampa. Efter flera minuter så markerades i Telldus Live! att lampan var släckt, vilket den inte är.
Ser ut som att jag måste starta om min Tellstick.Net, igen.

Vad är det för förklaring från Telldus denna gång?

Carl

Herte
Posts: 42
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by Herte » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Deras Twittersatsning var tydligen bara tillfällig och semester tar man tydligen utan hänsyn till att kunder, med all rätt, förväntar sig en fungerande produkt.
Uselt.

Carl

V34
Posts: 19
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by V34 » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag tycker det har funkat väldigt bra nu runt solnedgång, bra att åtgärderna märks!

FreddanB
Posts: 26
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

TelldusLive fungerar inte

Post by FreddanB » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Har funkat hur bra som helst nu de senaste 2 veckorna , mycket bra jobbat.

Herte
Posts: 42
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by Herte » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Är det någon mer än jag som har problem med Telldus Live! idag?

Kan inte få den att slå av en brytare men i Telldus Live! visas att kommandot skickas och den visas sedan som avslagen.

/Carl

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by tronde » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Live er nede. Siste oppdaterte sensordata 00:32. Net lyser rødt, Glesys melder alt OK.

Hva blir bortforklaringen denne gangen? :

Dowser
Posts: 44
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

TelldusLive fungerar inte

Post by Dowser » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag har bara en batteridriven lampa kopplad till min Tellstick.net, men den fungerade nu när jag testade.

Rydh
Posts: 12
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by Rydh » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Här har det varit sirap vid direktkommando via tellstick live senaste dagarna, schemat verkar funka bra

//Rydh

stefan.persson
Posts: 353
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by stefan.persson » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

En av våra servrar har haft extremt hög load average stundtals under helgen, speciellt igår kväll. Kommandona utförs i tur och ordning, så schemaläggningar fungerar om än försenat, men vid direktkommandon upplever man fördröjningen om man varit ansluten till denna server. Servern kopplades från för nya anslutningar för att minska belastningen, men de som är där fick vara kvar.

Vi undersöker orsaken till detta, då det sker till synes helt utan anledning.
Stefan Persson
Software
Telldus Technologies

tronde
Posts: 600
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: TelldusLive fungerar inte

Post by tronde » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Problemer igjen :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

ingen ting er tent etter ca. 17:45.

Sensordata leses. Ingen mulighet til å styre via live. Status viser korrekt status på bryterne. Da ligger vel feilen på serversiden.

Post Reply