Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Moderator: Telldus

Post Reply
flyvert
Posts: 8
Joined: Wed Jan 02, 2019 8:23 pm

Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Post by flyvert » Mon Jan 21, 2019 6:16 pm

Hej

Som ämnet indikerar är jag intresserad av att koppla min Tellstick ZNet Lite v2 till en MQTT Broker.

Jag har hämtat hem pluginet från GitHub o byggt ett "ägg", men det går inte att ladda upp till min Tellstick...
... har en forumtråd på den engelska sidan, men det är sparsamt med feedback - provar att skicka en crosspost här...

viewtopic.php?f=22&t=14889&sid=b85160ec ... f4cfc087d6

Någon som har några tips?
/f

fcorin
Posts: 19
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Post by fcorin » Tue Jan 22, 2019 12:19 pm

Hej,

Jag har MQTT igång på min sen ganska lång tid tillbaka och det fungerar bra för mitt behov.

För att kunna ladda upp egna plugins måste din PGP-nyckel läggas till på din Znet.

Här är lite mer info om plugins http://developer.telldus.com/blog/2017/ ... ck-plugins

Men hur som helst, testa att kontakta supporten via http://support.telldus.com/ och se om de kan hjälpa dig, brukar vara mer effektivt än att skriva här :)
--
Fredrik

flyvert
Posts: 8
Joined: Wed Jan 02, 2019 8:23 pm

Re: Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Post by flyvert » Fri Feb 01, 2019 3:24 pm

@Fredrik

1^3 TACK!!!!

Får nu in 433MHz datat, återstår att se om ZWave sensorerna kommer med (hoppas o håller båda tummarna!!!)

/GARAGE/TEMP 18.625
/RAIN_METER/COUNT 751293
/ELECTRICITY_METER/CURRENT_POWER 840
/RAIN_METER/RAIN1HOUR 0.0
/RAIN_METER/RAIN1DAY 0.0
/TELLSTICK/sensor/6/value {"valueType": 1, "scale": 0, "value": -21.9}
/TELLSTICK/sensor/6/value {"valueType": 2, "scale": 0, "value": 29}
/GPIO_STATUS P
/TELLSTICK/sensor/3/value {"valueType": 1, "scale": 0, "value": 16.7}
/TELLSTICK/sensor/3/value {"valueType": 2, "scale": 0, "value": 24}

/WIND_METER/WIND 0.22352
/WIND_METER/ANGLE 74.7368421053
/WIND_METER/DIRECTION E
/WIND_METER/WIND5MINUTEMAX 4.91744

flyvert
Posts: 8
Joined: Wed Jan 02, 2019 8:23 pm

Re: Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Post by flyvert » Fri Feb 01, 2019 3:45 pm

YESSSSS Z-wave here I come!!!

/TELLSTICK/sensor/17/value {valueType: 256, scale: 2, value: 0.3}
/TELLSTICK/sensor/17/value {valueType: 256, scale: 2, value: 0.3}
/TELLSTICK/device/17/state {state: 1, stateValue: }
/TELLSTICK/sensor/17/value {valueType: 256, scale: 2, value: 25.9}
/TELLSTICK/sensor/17/value {valueType: 256, scale: 2, value: 0.5}

Vet numera även att det är en 25 watts lampa som sitter i frysskåpet!!!

Återstår att se hur den ackumulerade energimätningen rapporteras (1/ggr i timman)

EDIT - så här ser kWh-räknaren ut
/TELLSTICK/sensor/17/value {"valueType": 256, "scale": 0, "value": 27.82}

Dags att fira med en pilsner!

@Fredrik: du har en god öl innestående hos mig!

fcorin
Posts: 19
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Post by fcorin » Fri Feb 01, 2019 5:45 pm

Kul att det funkar!

Jag la till lite extra info, så här ser det ut hos mig:

Code: Select all

znet/sensor/5/value {"valueType": 1, "scale": 0, "name": "Ludvig", "value": 19.3}
znet/sensor/214/value {"valueType": 1, "scale": 0, "name": "Garage", "value": -1.3}
znet/sensor/214/value {"valueType": 2, "scale": 0, "name": "Garage", "value": 84}
znet/sensor/162/value {"valueType": 1, "scale": 0, "name": "Bilen", "value": 13.6}
znet/sensor/162/value {"valueType": 2, "scale": 0, "name": "Bilen", "value": 54}
znet/device/219/state {"state": 16, "stateValue": 138, "name": "Kontor tak"}
znet/sensor/219/value {"valueType": 256, "scale": 2, "name": "Kontor tak", "value": 46.7}
--
Fredrik

flyvert
Posts: 8
Joined: Wed Jan 02, 2019 8:23 pm

Re: Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Post by flyvert » Sat Feb 02, 2019 4:54 pm

@Fredrik: trots att jag haft en Tellstick i flera år är jag är lite ny på programmeringsdelarna av Telldus.

Jag hoppas att du inte har något emot en fråga eller så?

Nr1: hur räknar Tellsticken ut DeviceID?

Enumererar den allt den hör och lagrar på något internt flashminne?

Att min energimätande PAN11 (Philio wall plug) fick ID 17 beror på att den faktiskt är nr 17 "i den ordning den upptäckt världen"?

Att jag ser data från 16 ID från 1 till 23 lämnar ju några luckor... är det luckor som var fyllda med min Tellstick Net och som hängde med när jag uppgraderade enligt den publicerade proceduren men som inget hörts ifrån efter att ZNet Lite v2 tagit den gamlas plats hemma hos mig?

En följdfråga är då; varför fick min PAN11 plugg nr 17 och inte 8 som är den första luckan i den serie sensorer jag ser data från nu?

Kan jag lita på att IDs behålls? Vad skulle kunna göra att den fick ett nytt ID nummer?

fcorin
Posts: 19
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Post by fcorin » Sat Feb 02, 2019 5:16 pm

Hej,

Jag har inte full koll på hur det funkar, men vad jag kan se så lagras det internt vilket som är nästa ID på tur när en ny enhet/sensor läggs till.

I /etc/telldus/Telldus.conf finns en rad som säger nextId = xxx, där xxx är senaste ID som delades ut. Nästa enhet får lokala ID nextId+1.

I teorin borde dina enheter inte byta ID, men vissa termometrar och annat skickar data med ny kanal/sensorID vid batteribyte och kommer då upp som en ny enhet.

Om du har tagit bort en enhet så fyller den inte i luckan, utan räknar på från föregående.

Det var lite blandade killgissningar och undersökning av tex
https://github.com/telldus/tellstick-se ... ger.py#L84
--
Fredrik

jeremyc
Posts: 3
Joined: Tue May 07, 2019 7:12 pm

Re: Har någon lyckats addera MQTT till sin ZNet Lite v2?

Post by jeremyc » Thu May 09, 2019 10:07 am

I have gone through the process of creating the development environment, and then signing the MQTT plugin (from github https://github.com/telldus/tellstick-server-plugins)

I signed it as myself (after carefully making appropriate changes in setup.py to the author and author_email).

Unfortunately I am unable to upload the plugin and get stuck at the upload prompt (see below).
Capture.PNG
Capture.PNG (470.33 KiB) Viewed 224 times
Clicking "YES" doesn't do anything.

Any ideas? Is there a Telldus signed plugin anywhere that I can try?

Thx

Post Reply