installationsproblem

http://karpero.mine.nu/ha

Moderators: tom_rosenback, Daniel, Telldus

hylsan
Posts: 158
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: skåne, sweden

installationsproblem

Post by hylsan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Nu är jag o kladdar igen med ny installation.

Har en raspberry pi med Jessie och senaste php, apache o mysql.
Skapat en databas, skapat en användare och kört en grant all homeautomation.* på användaren. Inga problem logga in på mysql med nya användaren.
Kör installationen och skriver in localhost o homeautomation samt användaren men får bara upp 'Kunde inte få kontakt med databasen, kolla inställningarna.'

Har haft 3.1.1 installerad men raderat databasen efter detta och försöker nu installera 3.0.1.

Nått tips?

tack för tålamodet...

tom_rosenback
Posts: 770
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Contact:

Re: installationsproblem

Post by tom_rosenback » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hylsan wrote:Nu är jag o kladdar igen med ny installation.

Har en raspberry pi med Jessie och senaste php, apache o mysql.
Skapat en databas, skapat en användare och kört en grant all homeautomation.* på användaren. Inga problem logga in på mysql med nya användaren.
Kör installationen och skriver in localhost o homeautomation samt användaren men får bara upp 'Kunde inte få kontakt med databasen, kolla inställningarna.'

Har haft 3.1.1 installerad men raderat databasen efter detta och försöker nu installera 3.0.1.

Nått tips?

tack för tålamodet...
Kan det vara så att du har debug meddelanden aktiva i php? Kolla php.ini och stäng av felmeddelande rapporteringen och testa installera igen. Exempelvis denna rad i php.ini skall vara en bra början

Code: Select all

error_reporting = E_ALL & ~E_DEPRECATED
//Tom

Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

hylsan
Posts: 158
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: skåne, sweden

Re: installationsproblem

Post by hylsan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

jo den gamla godingen känner jag igen från php.ini-filen.
får testa ikväll o plocka bort den o se om det hjälper.

Tack Tom!

patrikg
Posts: 120
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm/Sweden

Re: installationsproblem

Post by patrikg » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Så här skapar jag min databas, med ha som databasnamn/användarnamn och ha som lösen.
Du kanske missat någon rad.

Code: Select all

mysql -p
CREATE DATABASE IF NOT EXISTS `ha` DEFAULT CHARACTER SET utf8;
CREATE USER 'ha'@'localhost' IDENTIFIED BY 'ha';
GRANT USAGE ON *.* TO 'ha'@'localhost' IDENTIFIED BY 'ha';
GRANT ALL PRIVILEGES ON `ha`.* TO 'ha'@'localhost';
FLUSH PRIVILEGES;

hylsan
Posts: 158
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: skåne, sweden

Re: installationsproblem

Post by hylsan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

ja, kanske.
Körde ingen "Grant Usage..", kanske det som spökar.
Trodde det räckte med en "grant all", var ett tag sedan jag sysslade med mysql.

Jag kollar det också, tack för tipset.

Daniel
Posts: 312
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: installationsproblem

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hylsan wrote:Körde ingen "Grant Usage..", kanske det som spökar.
Trodde det räckte med en "grant all", var ett tag sedan jag sysslade med mysql.
Nej, grant usage är inte nödvändig. Faktum är att "usage" bara är en synonym för "no privileges". Behörighet får användaren ändå med "grant all privileges".

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

hylsan
Posts: 158
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: skåne, sweden

Re: installationsproblem

Post by hylsan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Äh, hjälpte inte med remma raden om felrapporteringen (ja, jag startade om apachen efteråt) :banghead:

Kan nämna att jag inte kommer in med root-användare på sqlen heller, i installationen alltså.

hylsan
Posts: 158
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: skåne, sweden

Re: installationsproblem

Post by hylsan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

förresten...spelar det nån roll att man kör med nått som heter MariaDB?
Det ska vara en mysql-klon...följde med i nått AMP-kitt.
Tänkte inte på det innan men såg det nu när jag var inne i mysqlen.

tom_rosenback
Posts: 770
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Contact:

Re: installationsproblem

Post by tom_rosenback » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hylsan wrote:förresten...spelar det nån roll att man kör med nått som heter MariaDB?
Det ska vara en mysql-klon...följde med i nått AMP-kitt.
Tänkte inte på det innan men såg det nu när jag var inne i mysqlen.
MariaDB kan vara boven i dramat, har inte testat själv och inte heller hört någon annan som använt det.

Kan du i installationen högerklicka var som helst i browsern, välj "Inspektera". Välj sedan nätverksfliken, och efter detta klickar du på login. Då kommer det komma en ny rad i loggen och klickar du på den får du lite information om vad den försökt göra. Innehållet ur response tabben vill jag veta, finns där några inloggningsuppgifter så kan du ta bort dem före du lägger upp dem hit.
//Tom

Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

patrikg
Posts: 120
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm/Sweden

Re: installationsproblem

Post by patrikg » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Körde detta förr för att få det att funka.
Vet inte riktigt om du kört det.

Code: Select all

mysql_install_db
/usr/bin/mysql_secure_installation
	xxxxxx
	n
	y
	y
	y
	y

hylsan
Posts: 158
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: skåne, sweden

Re: installationsproblem

Post by hylsan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Det enda som står i respons-tabben är bara; {"success":false}

Daniel
Posts: 312
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: installationsproblem

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

En tanke här... Homeautomation 3.1.1 använder gamla mysql-anrop som egentligen är "deprecated". I 3.2 (som preliminärt släpps i april) har vi helt gått över till mysqli, vilket är det "nya" sättet att använda mysql. Undrar om det funkar bättre mot mariadb? Har du möjlighet att testa senaste svn-versionen?

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

hylsan
Posts: 158
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: skåne, sweden

Re: installationsproblem

Post by hylsan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Senaste funkar fint. Bara tänkte installera den gamle för att få med mig den gamla databasen, men det kanske jag inte behöver?

Ni kanske inte ändrat så mycket i databasen så jag kan trycka in den på en 3.1.1-installation.

Daniel
Posts: 312
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: installationsproblem

Post by Daniel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Det enda som är ändrat i databasen mellan 3.1.1 och 3.2 är en ny kolumn i devices-tabellen. Det ska med andra ord inte vara några problem att köra 3.1.1 på en 3.2-databas. Tror jag :D

/Daniel
Senaste info och release om/av HomeAutomation hittas här http://karpero.mine.nu/ha
Latest info and release of HomeAutomation can be found here http://karpero.mine.nu/ha

hylsan
Posts: 158
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: skåne, sweden

Re: installationsproblem

Post by hylsan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Får prova det i morgon o se om det funkar.

Post Reply