Nexahome och Fibaro switch 2 funkar inte?

Moderators: hekj, Telldus

Post Reply
eusrfel
Posts: 6
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Nexahome och Fibaro switch 2 funkar inte?

Post by eusrfel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej!

Använder sedan flera år mycket tacksamt nexahome med en Tellstick classic och är mycket nöjd med nexahome!

Har dock tröttnat på att "Nexa" grejer ibland klickar (inte tänds eller inte släcks även om detta beordras). Så jag har börjat byta mina Nexa prylar till z-wave. Har därför skaffat en ny PI3 för att byta ut min PI2. Har också, efter en del strul kan man säga, fått igång ett Razberry daugther-kort.

Började med ett externt vägguttag från Telldus (z-wave+) och det lirar fint både i Razberry web GUI samt in nexahome.
Nästa steg var att byta en av mina inbyggda strömbrytare (kron) och jag köpte därför en Fibaro (FGS-223). (Skulle man kanske inte ha gjort efter att läst en av trådarna...)
Jag kan styra de två grupperna perfekt från Razberry web GUI. Men jag har problem med nexahome.

Först är det så att nexahome läser in tre (9.0, 9.1 och 9.2) devices. Jag har sett i Razbian att jag har tre devices men jag fattar inte riktigt varför. Det är ju en kronbrytare trodde jag?
Det är i alla fall så att om jag via Razberry GUI tänder device 9.0 så tänds både 9.0 och 9.1. Om jag tänder 9.1 så tänds bara 9.1. Om jag tänder 9.2 så tänds bara denna. Detta förstår jag inte riktigt.

Om jag gör samma via nexahome så funkar det så här: Om jag tänder 9.0 så tänds 9.0 och 9.1. Om jag tänder 9.1 eller 9.2 så händer ingenting. Jag får en http 500 i nexa loggen. Så det verkar som att styrning av device 9.1 och 9.2 inte fungerar från nexahome. Vad kan detta bero på.
Dessutom är det så att om jag tänder 9.1 eller 9.2 från Razberry GUI, så ser jag i nexahome att jag tänt lamporna. Så någon typ av kommunikation fungerar ju.

Några idéer?

MVH,
Robert

hekj
Posts: 988
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Nexahome och Fibaro switch 2 funkar inte?

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

eusrfel wrote:Jag kan styra de två grupperna perfekt från Razberry web GUI. Men jag har problem med nexahome.

Först är det så att nexahome läser in tre (9.0, 9.1 och 9.2) devices. Jag har sett i Razbian att jag har tre devices men jag fattar inte riktigt varför. Det är ju en kronbrytare trodde jag?
Det är i alla fall så att om jag via Razberry GUI tänder device 9.0 så tänds både 9.0 och 9.1. Om jag tänder 9.1 så tänds bara 9.1. Om jag tänder 9.2 så tänds bara denna. Detta förstår jag inte riktigt.

Om jag gör samma via nexahome så funkar det så här: Om jag tänder 9.0 så tänds 9.0 och 9.1. Om jag tänder 9.1 eller 9.2 så händer ingenting. Jag får en http 500 i nexa loggen. Så det verkar som att styrning av device 9.1 och 9.2 inte fungerar från nexahome. Vad kan detta bero på.
Dessutom är det så att om jag tänder 9.1 eller 9.2 från Razberry GUI, så ser jag i nexahome att jag tänt lamporna. Så någon typ av kommunikation fungerar ju.
Börja med att begära ut lite debug info och tala om vad som skrivs ut på raderna som börjar med "ZWave Device, id:".

Code: Select all

cd nexahome
./run_nexahome.sh -d -show_zwave_info
Så här kan det se ut.
ZWave Device, id: 1, deviceType: Static PC Controller, nodeInfoFrame: [ 94, 134, 96, 143, 129, 70, 152, 38, 37, 114, 138, 43, 119, 32, 34, 91, 86, 115, 133, 89, 142, 90 ]
ZWave Device, id: 2, deviceType: Binary Power Switch, nodeInfoFrame: [ 37, 50, 96, 114, 134, 32, 113, 112, 39, 133, 135, 117, 86 ]
Maila din NexaHome.xml fil till mig så kan jag kolla på den.

eusrfel
Posts: 6
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Nexahome och Fibaro switch 2 funkar inte?

Post by eusrfel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej!

Tack för supporten och ett suveränt program för styrning av mina lampor!
Funktionen att följa solens upp- och nedgång är ju ypperlig vilket gör att styrningen klarar sig helt själv bara man fått till inställningarna som man vill ha dem. Kommer inte ens ihåg när jag loggade in sist på min gamla PI.

Jag lägger till tre filer i denna post. Jag fick inte lägga till .txt, .xml eller .log. Så det fick bli .JPG.

Då jag bara har två Z-wave produkter just nu så blir loggen rätt kort. Bifogar även denna (fgs223_log.JPG).

Device 9 nedan är problembarnet som är en Fibaro FGS-223.
Device 11 är ett Telldus 311912 vägguttag.

pi@raspi02 ~ $ java -jar NexaHome_4.1.4.jar -d -show_zwave_info
DEBUG { NexaHome } DEBUG
2016-10-02 06:42:00.592 ShellCmd: /usr/lib/jvm/java-8-openjdk-armhf/jre/bin/java -version
2016-10-02 06:42:18.572 ZWave Device, id: 1, deviceType: Static PC Controller, nodeInfoFrame: [ 94, 134, 96, 143, 129, 70, 152, 38, 37, 114, 138, 43, 119, 34, 91, 86, 115, 133, 89, 142, 90 ]
2016-10-02 06:42:18.579 ZWave Device, id: 9, deviceType: Binary Power Switch, nodeInfoFrame: [ 94, 134, 114, 89, 115, 34, 86, 50, 113, 152, 122 ]
2016-10-02 06:42:18.709 ZWave Device, id: 11, deviceType: Binary Power Switch, nodeInfoFrame: [ 94, 37, 39, 133, 112, 114, 117, 134, 90, 89, 115, 122 ]

// Robert
Attachments
fgs223_log.JPG
Logg från start av NexaHome och tänd och släck av Fibaro.
fgs223_log.JPG (133.46 KiB) Viewed 2412 times
NexaHome_xml.JPG
NexaHoome.xml i jpg format...
NexaHome_xml.JPG (185.04 KiB) Viewed 2412 times
NexaHome.JPG
Hur min NexaHome ser ut med mina två devices
NexaHome.JPG (87.29 KiB) Viewed 2412 times

hekj
Posts: 988
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Nexahome och Fibaro switch 2 funkar inte?

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Försök igen med denna testversion.
http://nexahome.se/NexaHome_4.1.6.jar

eusrfel
Posts: 6
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Nexahome och Fibaro switch 2 funkar inte?

Post by eusrfel » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej!

Det fungerar nu perfekt att tända och släcka Fibaro-brytaren via NexaHome!
Tack för den snabba supporten!

MVH,
Robban

hekj
Posts: 988
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Nexahome och Fibaro switch 2 funkar inte?

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Bra att det funkar, Fibaro brytaren talar inte om vilken COMMAND CLASS som ska användas vid till/från-slag. Jag modifierade programkoden lite grann, lägger ut den publikt och hoppas att fixen inte förstör för någon annan ;)

Post Reply