Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Moderators: hekj, Telldus

Post Reply
hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Följande Raspian jessie image har förutom TellStick (TelldusCenter 2.1.2) även stöd för z-wave dotterkortet RaZberry, den klarar av att köra bägge samtidigt eller om man så önskar bara den ena eller andra...
http://nexahome.se/rpi/2016-03-18-jessi ... -swe-v1.7z (svensk)
http://nexahome.se/rpi/2016-03-18-jessi ... -eng-v1.7z (engelsk)

Den som har en RaZberry ska öppna Config fliken och skriva in ip adress samt portnummer 8083 vid 'Z-Wave.Me' avsnittet.

Unzip utförs med hjälp av 7z, http://www.7-zip.org.

Image'n ska brännas till ett 8GB SDHC (eller större), jag rekommenderar att man köper ett Class 10 minne, mycket snabbare för bara några tior extra.
https://www.m.nu/microsdhc-verbatim-cla ... -2326.html

Då bör man efter uppstart av sin Raspberry Pi utföra ett kommando så att hela minneskortet används, detta gör man genom att skriva följande i ett terminalfönster samt välja menyalternativ 'expand_rootfs'.

Code: Select all

sudo raspi-config
Default login.
Username: pi
Password: raspberry
Denna distribution har webservern färdigkonfigurerad med husritning, temperaturgraf samt motorvärmare.

Kolla gärna på bilder från den äldre wheezy versionen.
http://www.telldus.com/forum/viewtopic.php?f=23&t=3157

brusan
Posts: 47
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stora Dyrön

Re: Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Post by brusan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Mycket intressant. Snyggt jobbat, Henrik!
Några frågor:
1. Innebär detta att NexaHome stöder Raspberry Pi 3 (under förutsättning att man stänger av stödet för Bluetooth)?
2. Det verkar som om du stöder zWave.me men finns support för OpenZwave? Gissningsvis är API:erna inte identiska.
3. Stöder NexaHome all information i zWave (tex finns ju datatyper för effektuttag, temperatur och en drös annan info från zWave-enheterna).
4. Om man har en befintlig zWave.me-installation, kan man har då migrera konfigurationen till ett minneskort som man har bygger för NexaHome? Dvs jag är ute efter att slippa inkludera alla zWave-enheter manuellt ytterligare en gång :-)

Bakgrunden till fråga 2 är att OpenZwave verkar vara både snabbare och stabilare än zWave.me men det kan bero på andra faktorer som påverkat mina tester.

Skall bli väldigt intressant att testa!

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

brusan wrote: 1. Innebär detta att NexaHome stöder Raspberry Pi 3 (under förutsättning att man stänger av stödet för Bluetooth)?
Ja, RPi 3 funkar. Bluetooth stängs numera av automatiskt då man installerar z-wave.
brusan wrote: 2. Det verkar som om du stöder zWave.me men finns support för OpenZwave? Gissningsvis är API:erna inte identiska.
Nej, ingen support för OpenZwave.
brusan wrote: 3. Stöder NexaHome all information i zWave (tex finns ju datatyper för effektuttag, temperatur och en drös annan info från zWave-enheterna).
Det finns stöd för effektuttag, temperatur samt luftfuktighet. Det kan hända att även ljusmätning fungerar.
brusan wrote: 4. Om man har en befintlig zWave.me-installation, kan man har då migrera konfigurationen till ett minneskort som man har bygger för NexaHome? Dvs jag är ute efter att slippa inkludera alla zWave-enheter manuellt ytterligare en gång :-)
Ja, det ska gå att göra Restore på det som du gjort Backup på tidigare.

bnova
Posts: 17
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Post by bnova » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ljusmätning fungerar för mig, hur korrekt den är vet jag ej
Har ifs inte Rpi 3

brusan
Posts: 47
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stora Dyrön

Re: Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Post by brusan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Så, efter många om och men som slutade med att jag fick ta bort zWave-me totalt från imagen (http://nexahome.se/rpi/2016-03-18-jessi ... -swe-v1.7z (svensk)) så nu har det börjat rulla igång - najs!

Dock verkar backup/restore inte fungera. Jag gjorde en backup från mitt "gamla" RPi2B-baserade zWave-system och det resulterade i en Json-fil på 13MB (?!) som dessvärre inte gick att importera i den nya zWave trots att det är samma version. Det är ju självklart ett zWave-problem och har inget med NexaHome att göra. Restoren får bli ett senare problem - nu har jag i alla fall både Nexa och zWave i NexaHome och det är en förbaskat bra start! Tack!

brusan
Posts: 47
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stora Dyrön

Re: Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Post by brusan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Det visade sig att backup/restore fungerar alldeles utmärkt OM man gör backup och restore i z-Wave.me:s expert-mode (dvs öppnar http://di-IP-adress:8083/expert). Däremot är backuperna som jag gör från z-Wave.me:s normala användar-GIU fortfarande helt oanvändbara. Dom backupfiler som skapas i Expert-GUI:t får extension "zbk" och kan dessutom öppnas i lämpligt kompressionsprogram. Alltid lär man sig något men det är väl f*n att det alltid skall ske till priset av skrapsår...

hekj
Posts: 992
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm
Contact:

Re: Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Post by hekj » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Detta var nytt för mig, bra att man kan hjälpas åt och slipper snubbla över alla problem själv :)

brusan
Posts: 47
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stora Dyrön

Re: Tips: NexaHome - Raspbian jessie - TellStick - RaZberry

Post by brusan » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Vill bara följa upp och berätta att Z-wave.me nu har fixat backupen i det "vanliga" GUI:t så att det funkar att göra backup/restore utan att använda sig av "expert"-GUI:t. Dessutom har backup-filerna minskat från >10MB till mer realistiska cirka 500kB. Däremot är det fortfarande så att om man gör en total reset av sin controller så måste man använda expert-varianten för att komma igång igen.

mvh/Brusan

Post Reply