Väderkoefficient

Moderators: hekj, Telldus

Re: Väderkoefficient

Postby hekj » Tue Oct 28, 2014 10:00 pm

Pee wrote:
hekj wrote:Ja, så ska det se ut (ett antal namn/värde-par).

Jag glömde att tala om att de som inte kör på en windows-burk måste ange fullständig sökväg till weather_hourly.sh i bsh filen.

weather_hourly.bsh
Code: Select all
execFile("/home/pi/nexahome/weather_hourly.sh");
startTimer("weather_hourly.bat.output", 15);
startTimer("weather_hourly", 10 * 60);
hideOutput();

Det är inte lätt med användare som inte förstår något själv. :oops:
Nu verkar det funka. Det enda som inte lirar helt är "time". Jag började kolla strax före 23 ikväll och då blev time "00" och efter 23:00 blev det "01". Inget som jag skulle sakna men kanske bra att veta för dig.
En sak till föresten, vad anger "precipicn", värde 0%?

Stort tack för ditt tålamod med oss mindre kunniga.

Om du lägger in nedanstående url i din webläsare och klickar på fliken "PER TIMME" en bit ner på sidan så ser du en prognos (% risk för regn).
http://www.msn.com/sv-se/weather/idag/SE/Nacka,Stockholm,Sweden/we-city-59.31,18.14

Jag försöker plocka data från första timmen, dvs det som programmet hämtar är en prognos och inte aktuellt värde, hoppas att det kan vara "good enough".
hekj
 
Posts: 978
Joined: Mon Jan 05, 2009 10:34 am
Location: Stockholm

Re: Väderkoefficient

Postby Pee » Wed Oct 29, 2014 7:38 am

hekj wrote:Om du lägger in nedanstående url i din webläsare och klickar på fliken "PER TIMME" en bit ner på sidan så ser du en prognos (% risk för regn).
http://www.msn.com/sv-se/weather/idag/SE/Nacka,Stockholm,Sweden/we-city-59.31,18.14

Jag försöker plocka data från första timmen, dvs det som programmet hämtar är en prognos och inte aktuellt värde, hoppas att det kan vara "good enough".


Jag kollade lite sent igår kväll och kom fram till att det är som Du skriver ovan. Då förstår jag även vad 'time' står för. Om jag ska vara helt ärlig så var min tanke att använda "aktuellt värde" för att styra lamporna men visst är det "good enough". Har inte kollat på hur beräkning av nya tänd och släcktider fungerar men det får bli sen.....
/Pee
Pee
 
Posts: 31
Joined: Mon Sep 08, 2014 5:56 pm

Re: Väderkoefficient

Postby Pee » Fri Oct 31, 2014 7:51 pm

Mina väderdata har slutat fungera.
Hur är det för er andra som använder det?
Har msn ändrat sin vädersida? Syns inte direkt i Win/IE11 men i web-läsaren Midori i Pi så tycker jag det ser ut som det har förändrats. Det är ju lite svårt att kolla nu....

/Pee
Pee
 
Posts: 31
Joined: Mon Sep 08, 2014 5:56 pm

Re: Väderkoefficient

Postby hekj » Sat Nov 01, 2014 3:47 pm

Pee wrote:Mina väderdata har slutat fungera.
Hur är det för er andra som använder det?
Har msn ändrat sin vädersida?

Ja, websidan är uppdaterad, ladda hem följande filer på nytt.

http://nexahome.se/WeatherDataMsnHourly.class
http://nexahome.se/WeatherDataMsnHourly.java
hekj
 
Posts: 978
Joined: Mon Jan 05, 2009 10:34 am
Location: Stockholm

Re: Väderkoefficient

Postby Pee » Sat Nov 01, 2014 5:05 pm

hekj wrote:
Pee wrote:Mina väderdata har slutat fungera.
Hur är det för er andra som använder det?
Har msn ändrat sin vädersida?

Ja, websidan är uppdaterad, ladda hem följande filer på nytt.

http://nexahome.se/WeatherDataMsnHourly.class
http://nexahome.se/WeatherDataMsnHourly.java


Funkar fint, tack
/Pee
Pee
 
Posts: 31
Joined: Mon Sep 08, 2014 5:56 pm

Re: Väderkoefficient

Postby marieper » Sat Nov 29, 2014 1:38 am

Hej,

måste timern heta sunlight - jag fick en del skumma problem när jag fösökte kalla den sunlight_adjust
startTimer("sunlight", 240);

Testar för nuvarande med en rak kopia av sunlight.bsh - hur ser jag lättast att det blir 30 minuters (Övervägande molnigt) förlängning på tex förmiddagen, har följande definition:
Code: Select all
   <event device="Kök Fönster" saturday="yes" sunday="yes" group="KFHM">
      <on level="" minus="00:04" plus="00:12" defaultFunction="no" specificFunction="sunlight">08:06</on>
    </event>
    <event device="Kök F&ampönster" saturday="yes" sunday="yes" group="KFHM">
      <off level="" minus="00:06" plus="00:06" defaultFunction="no" specificFunction="sunlight">10:06</off>
    </event>

Under config har jag standardvärdena
Sunlight offset 30
Dusk Coefficient 60
Enligt kön så skall lampan tändas 8:12 och släckas 9:26 - med sol upp=8:11.

En fundersam en...
marieper
 
Posts: 19
Joined: Thu Sep 12, 2013 7:52 pm

Re: Väderkoefficient

Postby Leffe » Tue Feb 24, 2015 4:55 pm

Jag har fått igång weather hourly och värderna presenteras på webbsidan men jag får ingen påverkan av släck och tändtiderna,

jag använder sunset - och sunrise + i config filen är Dusk 30 och Sunlight 30

så här ser weather_hourly.bat.output.bsh ut
Code: Select all
 check_output = "weather_hourly.bat";
    String out = getData(check_output + ".output_");
    String err = getData(check_output + ".error_");
   
    if (out != null) {
      is = new ByteArrayInputStream(out.getBytes());                 
      Properties props = new Properties();
      props.load(is);
      is.close();
      time = props.getProperty("time");
      img = props.getProperty("img");
      skytext = props.getProperty("skytext");
      temp = props.getProperty("temp");
      precipicn = props.getProperty("precipicn");
      if (time != null) {
        setData("WEATHER_TIME", time);
      }
      if (img != null) {
        setData("WEATHER_IMG", img);
      }
      if (skytext != null) {
        setData("WEATHER_SKYTEXT", skytext);
      }
      if (temp != null) {
        setData("WEATHER_TEMP", temp);
      }
      if (precipicn != null) {
        setData("WEATHER_PRECIPICN", precipicn);
      }
    } else if (err != null && err.length() != 0) {
      echo(err);
    }

och sunlight.bsh ut
Code: Select all
   String[] GRP1 = { "Lätta regnskurar", "Regnskurar", "Åskväder", "Snö" };
    String[] GRP2 = { "Dimma", "Molnigt", "Övervägande molnigt", "Växlande molnighet" };
    String[] GRP3 = { "Klart", "Soligt", "Delvis soligt" };
    adjust = 0; // GRP3
    skytext = getData("WEATHER_SKYTEXT");
    if (skytext != null) {
      if (Arrays.asList(GRP1).contains(skytext)) {
        adjust = 60;
      } else if (Arrays.asList(GRP2).contains(skytext)) {
        adjust = 30;
      }
    }
    adjustSunlight(adjust);
    startTimer("sunlight", 240);
    hideOutput();

Vad har jag missat ???
Leffe
 
Posts: 73
Joined: Sun Jan 05, 2014 2:45 pm

Re: Väderkoefficient

Postby hekj » Fri Feb 27, 2015 10:27 am

Leffe wrote:Jag har fått igång weather hourly och värderna presenteras på webbsidan men jag får ingen påverkan av släck och tändtiderna,

jag använder sunset - och sunrise + i config filen är Dusk 30 och Sunlight 30

så här ser weather_hourly.bat.output.bsh ut
Code: Select all
 check_output = "weather_hourly.bat";
    String out = getData(check_output + ".output_");
    String err = getData(check_output + ".error_");
   
    if (out != null) {
      is = new ByteArrayInputStream(out.getBytes());                 
      Properties props = new Properties();
      props.load(is);
      is.close();
      time = props.getProperty("time");
      img = props.getProperty("img");
      skytext = props.getProperty("skytext");
      temp = props.getProperty("temp");
      precipicn = props.getProperty("precipicn");
      if (time != null) {
        setData("WEATHER_TIME", time);
      }
      if (img != null) {
        setData("WEATHER_IMG", img);
      }
      if (skytext != null) {
        setData("WEATHER_SKYTEXT", skytext);
      }
      if (temp != null) {
        setData("WEATHER_TEMP", temp);
      }
      if (precipicn != null) {
        setData("WEATHER_PRECIPICN", precipicn);
      }
    } else if (err != null && err.length() != 0) {
      echo(err);
    }

och sunlight.bsh ut
Code: Select all
   String[] GRP1 = { "Lätta regnskurar", "Regnskurar", "Åskväder", "Snö" };
    String[] GRP2 = { "Dimma", "Molnigt", "Övervägande molnigt", "Växlande molnighet" };
    String[] GRP3 = { "Klart", "Soligt", "Delvis soligt" };
    adjust = 0; // GRP3
    skytext = getData("WEATHER_SKYTEXT");
    if (skytext != null) {
      if (Arrays.asList(GRP1).contains(skytext)) {
        adjust = 60;
      } else if (Arrays.asList(GRP2).contains(skytext)) {
        adjust = 30;
      }
    }
    adjustSunlight(adjust);
    startTimer("sunlight", 240);
    hideOutput();

Vad har jag missat ???

Nu minns jag inte exakt hur adjustSunlight(adjust); ska påverka de matematiska formlerna, lägg till en början in några utskrifter (samt kommentera bort hideOutput(); raden) i sunlight.bsh filen för att säkerställa att adjust får rätt värde.

sunlight.bsh ut
Code: Select all
String[] GRP1 = { "Lätta regnskurar", "Regnskurar", "Åskväder", "Snö" };
String[] GRP2 = { "Dimma", "Molnigt", "Övervägande molnigt", "Växlande molnighet" };
String[] GRP3 = { "Klart", "Soligt", "Delvis soligt" };
adjust = 0; // GRP3
skytext = getData("WEATHER_SKYTEXT");
if (skytext != null) {
   if (Arrays.asList(GRP1).contains(skytext)) {
      adjust = 60;
   } else if (Arrays.asList(GRP2).contains(skytext)) {
      adjust = 30;
   }
   echo("adjust = " + adjust);
} else {
   echo("WEATHER_SKYTEXT - not found!");
}
adjustSunlight(adjust);
startTimer("sunlight", 240);
//hideOutput();
hekj
 
Posts: 978
Joined: Mon Jan 05, 2009 10:34 am
Location: Stockholm

Re: Väderkoefficient

Postby Leffe » Fri Feb 27, 2015 11:34 am

Tack Henrik

Jag gjorde som du sa och la till lite "utskrifter" i Sunlight

Den läser in "skytext " riktigt
men det verkar inte som den får matchning i GRP listan utan sätter adjust till 0
Jag har provat att sätta adjust till eget värde på rad 4 och då får jag påverkan
Mystiskt ?


Edit: Verkar som att texten i "skytext" blir L&#228:tt Regn istället för Lätt Regn därav ingen Matchning
Hur löser jag detta ???
Leffe
 
Posts: 73
Joined: Sun Jan 05, 2014 2:45 pm

Re: Väderkoefficient

Postby hekj » Fri Feb 27, 2015 8:36 pm

Leffe wrote:Tack Henrik

Jag gjorde som du sa och la till lite "utskrifter" i Sunlight

Den läser in "skytext " riktigt
men det verkar inte som den får matchning i GRP listan utan sätter adjust till 0
Jag har provat att sätta adjust till eget värde på rad 4 och då får jag påverkan
Mystiskt ?


Edit: Verkar som att texten i "skytext" blir L&#228:tt Regn istället för Lätt Regn därav ingen Matchning
Hur löser jag detta ???

Lägg in texten L&#228:tt Regn på GRP1 eller GRP2 raden.
Code: Select all
String[] GRP1 = { "Lätta regnskurar", "Regnskurar", "Åskväder", "Snö", "L&#228:tt Regn" };
hekj
 
Posts: 978
Joined: Mon Jan 05, 2009 10:34 am
Location: Stockholm

Re: Väderkoefficient

Postby Leffe » Sat Feb 28, 2015 3:00 pm

Lägg in texten L&#228:tt Regn på GRP1 eller GRP2 raden.
Code: Select all
String[] GRP1 = { "Lätta regnskurar", "Regnskurar", "Åskväder", "Snö", "L&#228:tt Regn" };



Ja givetvis ! men ibland så söker man dom svåra lösningarna , jag var inne på teckentabeller och härjade


Tacksam för hjälpen ! :D :D
Leffe
 
Posts: 73
Joined: Sun Jan 05, 2014 2:45 pm

Re: Väderkoefficient

Postby Pee » Sun Mar 08, 2015 12:06 pm

Här är några nya skytext som jag haft under vintern, med ersatta svenska tecken.
Code: Select all
"L&#228;tt regn", "Underkylt regn", "L&#228;tt sn&#246;fall", "Underkyld dimma", "Mestadels klart", "Mestadels soligt"

/Pee
Pee
 
Posts: 31
Joined: Mon Sep 08, 2014 5:56 pm

Re: Väderkoefficient

Postby Leffe » Fri Oct 21, 2016 6:17 pm

Hej använder funktionen och är nöjd med den , Men jag skulle vilja lägga uppdaterat aktuellt värde på "adjust" på en webbsida jag har
Jag har macklat med detta en tid men insett att mina kunskaper inte räcker.
Vill någon mer kunnig hjälpa med detta är jag tacksam :D

Leffe
Leffe
 
Posts: 73
Joined: Sun Jan 05, 2014 2:45 pm

Re: Väderkoefficient

Postby Pee » Sat Oct 29, 2016 9:24 pm

Jag har lagt följande på min sida
Code: Select all
<div style="position: absolute; top: 5px; left: 5px">
Justering&nbspSunlight:&nbsp#DATA#SUNLIGHT#&nbspmin
</div>


Om jag inte kommer ihåg helt fel så innehåller tiden Sunlight offset och Dusk Coefficient från Configfilen samt "adjust"
/Pee
Pee
 
Posts: 31
Joined: Mon Sep 08, 2014 5:56 pm

Re: Väderkoefficient

Postby gbgustaf » Sun Oct 30, 2016 11:02 am

Det verkar onödigt krångligt att försöka räkna ut när det är mörkt ute, med hjälp av solens upp- och nedgång och vädret.
Då måste det väl ändå vara mer tillförlitligt att mäta ljuset direkt?

Så här kan man bygga om en trådlös sensor till att mäta ljus:
viewtopic.php?f=2&t=2210&start=4

Eller så skulle man kunna köpa en färdig ljussensor (som finns till tex trädgårdsbelysningar) och koppla ihop med en nexa-sändare.
gbgustaf
 
Posts: 32
Joined: Fri Dec 11, 2015 1:41 pm

PreviousNext

Return to NexaHome

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron