Autostart nexahome

Moderators: hekj, Telldus

Post Reply
Berrabongo
Posts: 86
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Autostart nexahome

Post by Berrabongo » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej Alla!
Kör nexahome på en hallonpaj och det fungerar fint
Problemet är vid strömavbrott, hur få nexahome att
autostarta. Har googlat som en galning och testat
~/.config/autostart och /etc/xdg/lxsession/LXDE/autostart
men får det inte att fungera. Några tips?

patrikg
Posts: 120
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Stockholm/Sweden

Re: Autostart nexahome

Post by patrikg » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Detta förutser att x11 startas automatiskt samt att den loggar in som användaren pi t.ex.
Jag själv har tagit bort autostart utav desktop görs lättast i raspi-config.
Samt lagt in att vnc startar upp en x11 med användaren pi.. som då kör
autostart programmen.. dvs ".desktop" filerna.
Som lättast skapas antingen via en länk eller kopieras till
~/.config/autostart

mkdir ~/.config/autostart
ln -s /usr/share/applications/tellduscenter.desktop ~/.config/autostart/tellduscenter.desktop
ln -s ~/Desktop/nexahome.desktop ~/.config/autostart/nexahome.desktop

Se min tidigare tråd hur man lägger in lättast tightvncserver.
http://www.telldus.com/forum/viewtopic. ... =30#p18830

Berrabongo
Posts: 86
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Autostart nexahome

Post by Berrabongo » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Hej patrikg,
Har testat ditt tips och det fungerar bra. Tackar o bockar.

Micke-Falo
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Sweden
Contact:

Re: Autostart nexahome

Post by Micke-Falo » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Autostart på WiFi-kopplingen? När jag startar om min raspberry så måste jag även starta Wifi-kopplingen och ansluta till nätverket igen. Någon som vet?

Micke-Falo
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Sweden
Contact:

Re: Autostart nexahome

Post by Micke-Falo » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Nexhome verkar inte starta av sig självt heller, tellduscenter går igång men inte Nexahome efter omstart.

Micke-Falo
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Sweden
Contact:

Re: Autostart nexahome

Post by Micke-Falo » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Micke-Falo wrote:Autostart på WiFi-kopplingen? När jag startar om min raspberry så måste jag även starta Wifi-kopplingen och ansluta till nätverket igen. Någon som vet?
Löste det med hjälp av denna: http://svay.com/blog/setting-up-a-wifi- ... spberrypi/

Micke-Falo
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Sweden
Contact:

Re: Autostart nexahome

Post by Micke-Falo » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag får inte till autostarten på Nexahome. Måste varje gång starta programmet manuellt? Vad kan jag ha missat tro?

larslengberg
Posts: 5
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Autostart nexahome

Post by larslengberg » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

patrikg wrote:Detta förutser att x11 startas automatiskt samt att den loggar in som användaren pi t.ex.
Jag själv har tagit bort autostart utav desktop görs lättast i raspi-config.
Samt lagt in att vnc startar upp en x11 med användaren pi.. som då kör
autostart programmen.. dvs ".desktop" filerna.
Som lättast skapas antingen via en länk eller kopieras till
~/.config/autostart

mkdir ~/.config/autostart
ln -s /usr/share/applications/tellduscenter.desktop ~/.config/autostart/tellduscenter.desktop
ln -s ~/Desktop/nexahome.desktop ~/.config/autostart/nexahome.desktop

Se min tidigare tråd hur man lägger in lättast tightvncserver.
http://www.telldus.com/forum/viewtopic. ... =30#p18830
Apropå autostart, vill jag bara understryka att man bör ha lite koll på hur många X-sessioner resp NexaHome-instanser man autostartar.. Som Linux-novis har jag Googlat runt och provat lite av varje, tills allt verkade funka bra. Men - jag hade i praktiken denna setup:

* RPi startade en X-session, som autostartade NexaHome och en TightVNC-server
* TightVNC-servern startade då en X-session till, och därmed en extra NexaHome-instans!!
(Den försökte nog starta ännu en TightVNC, vilket fallerat p.g.a. att display #1 var upptagen)

Detta ledde till att alla Nexa-kommandon utfördes två gånger, nästan samtidigt. Och det fick "telldusd" att bli instabilt och krascha titt som tätt... Samt att massa minne gick åt till att hålla två desktopsessioner och två Javasessioner igång.

Så antingen ska ni, som "patrikg" säger, starta en VNC-server men INTE autostarta en Desktop-session med user "pi" (finns som standardalternativ på RPi). Eller, som jag gjort nu, använder ni "x11vnc" som ansluter till en befintlig X-session istället för att starta en ny. Detta förstås i kombination med autostart av Desktop-session. Enda nackdelen är att clipboard-hantering i ena riktningen inte funkar bra med X11VNCm, åtminstone mot min Windowsburk.

Och kör ni utan display på RPin måste förresten in i "config.txt" och låsa skärmupplösningen till nåt lämpligt värde.

Här hittade jag lite bra info om X11VNC och skärmupplösning:
http://codechief.wordpress.com/2013/07/ ... th-x11vnc/

hakarv
Posts: 11
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Autostart nexahome

Post by hakarv » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

mkdir ~/.config/autostart
ln -s /usr/share/applications/tellduscenter.desktop ~/.config/autostart/tellduscenter.desktop
ln -s ~/Desktop/nexahome.desktop ~/.config/autostart/nexahome.desktop
Den här nexahome.desktop förstår jag inte var den kommer ifrån. Finns ingen sådan i det system som jag installerat enligt alla instruktioner.

larslengberg
Posts: 5
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Autostart nexahome

Post by larslengberg » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

hakarv wrote:
mkdir ~/.config/autostart
ln -s /usr/share/applications/tellduscenter.desktop ~/.config/autostart/tellduscenter.desktop
ln -s ~/Desktop/nexahome.desktop ~/.config/autostart/nexahome.desktop
Den här nexahome.desktop förstår jag inte var den kommer ifrån. Finns ingen sådan i det system som jag installerat enligt alla instruktioner.
Man snickrar ihop den själv tror jag. Det grundläggande formatet är så här:
----------
[Desktop Entry]
Type=Application
Exec=your_application_path_here
----------

Eller om det redan ligger några .desktop-filer på din RPi-installation, kan du göra copy-paste och modifiera nån av dessa.

// Lars L.

Post Reply