Slå av Larm med X10 enhet?

Moderator: Telldus

Post Reply
tenold
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Slå av Larm med X10 enhet?

Post by tenold » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Jag har ett larm som jag styr med min mobil av/på.
Har inga knappar/brytare, men det borde ju vara nåt man skulle ha. Också skönt att kunna slå av/på larmet via tellstickan.

Det som jag ser för mig är att mellan MAN o GND där man sätter förbikopplaren för att slå av o på larmet.
Min tanke är då att koppla in ett x10 UM7206 rellä.
Mer info http://www.uk-automation.co.uk/pdf/UM7206.pdf

3 Snabba frågor:

1. Stämmer min teori?
2. Om strömmen försvinner (230v till enheten) slås mitt larm av då?
3. Kan jag styra denna med Nexa fjärr också?

Hoppas nån kan svara,

Tack på förhand
RT

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Re: Slå av Larm med X10 enhet?

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

tenold wrote:1. Stämmer min teori?
Möjligt. Mer än så går inte att svara på utan att veta någonting om ditt larm.
tenold wrote:2. Om strömmen försvinner (230v till enheten) slås mitt larm av då?
Troligt, se svar på fråga ett.
tenold wrote:3. Kan jag styra denna med Nexa fjärr också?
Nej, enheten du länkar till är av X10 typ. Välj en Nexa mottagare istället.
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

tenold
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Slå av Larm med X10 enhet?

Post by tenold » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Tack info om larm här
ttp://www.easy-share.com/1912696681/A6A2!!01 installation exemple.pdf
Samt manual här
http://www.easy-share.com/1912696685/Alarm A6A2 par1.pdf


Jag hittar ingen Nexa mottagare som kan göra det som behövs alltså switcha av/på larmet mellan MAN/GND

Jag vill styra eneheten både med en nexafjärr och telldus. Vad ska ja koppla in?

krambriw
Posts: 654
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Slå av Larm med X10 enhet?

Post by krambriw » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

EventGhost kan hantera denna saliga blandning av Nexa, X10 mmmmmmmmm

Dessutom, antagligen elementärt som Sherlock skulle sagt, du bör koppla reläet så att larmet blir eller förblir tillkopplat om det skulle bli strömavbrott

mvh

EDIT jag själv skulle nog minst välja en self-learning modul för att styra mitt larm på/av. Risken för störningar från grannar skulle jag bedöma som alltför stor med en code switch enhet (för få kombinationer) Tror att du i såfall får bygga om en modul själv för att få potentialfri slutning som du kan koppla ett växlande relä till (ser ut som du just skaffat dig lite julpyssel :) )

kill
Posts: 1
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Slå av Larm med X10 enhet?

Post by kill » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Du är medveten om at säkerheten i dom här typen fjärstyringar är ungefär like bra som att legga nyckeln under dörmattan ?
Dvs det vore extremt trivielt för nån annan at slå av larmet...

tenold
Posts: 32
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Re: Slå av Larm med X10 enhet?

Post by tenold » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Ja håller med, Kan man lösa det med nån Nexa selflearning på nåt vis?

12 v mottagare och nyckelring sändare??

micke.prag
Site Admin
Posts: 2242
Joined: Thu Jan 18, 2018 11:08 am
Location: Lund
Contact:

Re: Slå av Larm med X10 enhet?

Post by micke.prag » Thu Jan 18, 2018 11:08 am

Även om selflearning är något säkrare än codeswitch så är det långt från säkert. Det räcker att använda en TellStick Duo för att "knäcka" larmet.
Dock måste man ju känna till att larmet är kopplat via en Nexa-mottagare...
Micke Prag
Software
Telldus Technologies

Post Reply